Game of Thrones: hier zijn de belangrijkste personages nu

Kijkwijzer Vurige verlangens worden zelden vervuld in Game of Thrones. In het achtste en laatste seizoen van de roemrijke tv-serie gaat de strijd tussen deze drie ‘huizen’ en de White Walkers. Waarschuwing: dit stuk bevat spoilers voor de afgelopen zeven seizoenen.

Graphics: Rik Bors , Roos Liefting

Huis Stark

Sansa, Arya en Brandon, de drie overgebleven leden van het ooit zo hechte gezin Stark, zijn herenigd in hun ouderlijke huis in Winterfell, het grote bastion van de macht in het Noorden. Met de executie van beroepsmanipulator Petyr Baelish lijken alle drie de kinderen te hebben afgerekend met het verleden. Sansa, de oudste Stark, heeft zich van een naïeve jonkvrouw ontpopt tot de autoritaire Lady of Winterfell. In de bloederige veldslag tegen sadist Ramsay Bolton heeft ze eindelijk bewezen mensenkennis te kunnen omzetten in strategisch inzicht. Het lukte Sansa bovendien om, tijdens de afwezigheid van King of the North Jon Snow, de verschillende Lords and Ladies bij elkaar te houden en te mobiliseren.

Arya Stark kan zich, na het gezelschap van de brute soldaat The Hound en een meedogenloze gevechtstraining op Braavos, tot een van de superstrijders van Game of Thrones rekenen. Haar personage is letterlijk voor het oog van de camera groot geworden, haar consequente moed en vindingrijkheid maken haar tot een publieksfavoriet. Maar er zijn geen garanties; ze zou niet het eerste geliefde Stark-personage zijn dat de eindstreep niet haalt.

Winterfell ligt direct in de vuurlinie van de Night King en zijn draak. Jon Snow en Daenerys Targaryan zijn op weg naar het Noorden met wapens van Drakenglas, maar komen ze op tijd om het zombieleger te stoppen? En dan is er altijd nog de dreiging vanuit het zuiden, de plottende Cersei Lannister.

Troefkaarten

Brandon, de jongste Stark, noemt zichzelf The Three Eyed Raven, en is mediterend te vinden in The Godswoods. Kan zijn benen niet meer gebruiken sinds Jaime Lannister hem van een toren heeft gegooid, maar de expansiedrift van zijn geest is des te groter. Zijn visioenen kunnen een cruciale rol gaan spelen in het verloop van de komende oorlog.

Sam Tarly beschikt over boeken uit The Citadel waarin vermoedelijk cruciale informatie staat waarmee The Night King kan worden verslagen. In een transcript van een oude Maester staat dat Jon Snow wettelijk erkend is als Targaryan en daarmee de erfgenaam is van de IJzeren Troon.

White Walkers

The White Walkers zijn de beruchte zombies uit het uiterste noorden achter De Muur. Ze zijn gecreëerd door de Children of the Forest, de oorspronkelijke bewoners van het continent Westeros, om hun leefgebied te beschermen tegen The First Men, de eerste mensen.

Leaf, een van de Children of the Forest, stak achtduizend jaar geleden een van deze eerste mensen met Dragon Glass in zijn hart, en maakte zo The Night King. Leaf geeft later haar leven om Brandon Stark te redden.

The Night King is de achtduizend jaar oude koning van The White Walkers, herkenbaar aan zijn kroon van ingegroeide hoorntjes en priemende neon-blauwe ogen. Hij leefde achter de muur, verbannen naar het Land van de Doden na de laatste lange winter.

Wat hem nu opnieuw laat oprukken is nog altijd onduidelijk. Hij heeft in ieder geval laten zien geen mensen-mens te zijn en alles wat leeft te willen doden.

Met een grote ijsspeer doodde hij de draak Viserion, en liet hem daarna door zijn leger uit een ijsmeer trekken om hem tot ‘niet-leven’ te wekken. De muur is verwoest en niets staat meer in de weg van de zombiekoning behalve Jon Snow, die met zijn zwaard van Valeriaans staal, een zombie-luitenant wist te doden.

Troefkaart

Zombiedraak Viserion.

Huis Lannister

Na de ondergang van de Tyrells zijn de Lannisters met afstand de rijkste familie in Westeros die er nog altijd prat op gaan hun schulden terug te betalen. Maar onder andere door het bewind van de wrede Joffrey wordt dit huis geteisterd door interne verdeeldheid.

Patriarch Tywin beheerste ‘realpolitik’ als geen ander maar zag door alle pionnen de menselijke maat niet meer: hij bekocht de levenslange emotionele mishandeling van zijn zoon Tyrion met de dood. Die vond onderdak bij Daenerys.

Door ontberingen en menselijk contact heeft zoon Jaime ontdekt dat hij minder gewetenloos is dan dat hij altijd dacht. Zus Cersei put na het verlies van haar kinderen juist kracht uit bruut machtsvertoon en verraad.

Waar de resterende Starks naar elkaar zijn toegetrokken, gebeurde sinds de dood van Tywin bij de Lannisters het tegenovergestelde. Zelfs de incestueuze relatie tussen Cersei en Jamie is bekoeld. Jaime’s ontdekte eergevoel weerhoudt hem mee te gaan in Cersei’s leugen aan Jon Snow hem te helpen tegen de Night King.

Cersei blijft zich verbitterd vastklampen aan de troon. In het beste geval schakelen haar vijanden elkaar uit waarna zij zal regeren over de ruïnes van een rijk bedolven onder ijs en as.

Troefkaart

Euron Greyjoy spuwt nog net geen vuur maar verder is de uitzonderlijk wrede piraat het meest effectieve wapen in Cersei’s arsenaal. Zijn loyaliteit aan Cersei wordt bepaald door haar belofte met hem te trouwen zodra de strijd om de troon voorbij is. Cersei lijkt niet overtuigd van de noodzaak zich hieraan houden en dit potentiële verraad zou Euron nog erg onvoorspelbaar kunnen maken.

Huis Targaryen

Drakenmoeder Daenerys Targaryen is per boot op weg naar White Harbor, de enige grote stad in het Noorden. Na een seizoen vol smachtende blikken heeft ze op diezelfde boot voor het eerst het bed gedeeld met de Koning in het Noorden Jon Snow. De geliefden weten (nog) niet van elkaar dat ze neef en tante zijn. Samen zullen zij met hun legers optrekken naar Winterfell, de machtszetel van de Starks, om de eerste grote slag te leveren tegen de White Walkers.

Toen Game of Thrones begon moest de online slag om de kijker nog beginnen. Komt er ooit nog een serie met dezelfde impact?

Daenerys gelooft te zijn geboren om over de Seven Kingdoms te heersen. Haar vader Aerys, de Mad King, zat op de Iron Throne voordat de rebel Robert Baratheon en zijn volgelingen een einde maakte aan drie eeuwen heerschappij van de Targaryans. Ze ziet zichzelf als verlicht despoot: ze oefent absolute macht uit in het belang van het volk. Ze wil een einde maken aan de onderdrukking, honger en eindeloze oorlogen die Westeros al zo lang teisteren. Vermoedelijk zal ze haar doel nooit bereiken: in het gitzwarte Game of Thrones worden hartsverlangens zelden vervuld.

Daenerys staat niet bekend om haar sterke impulsbeheersing, en het is de vraag hoe ze reageert als ze erachter komt dat haar nieuwe liefde Jon óók een Targaryen is. Niet vanwege de incest – dat is onder de notabelen in GoT niet zo’n groot punt, maar omdat hij een sterkere claim heeft op de troon van Westeros.

Troefkaart

Daenerys heeft nog twee machtige draken over: Drogon en Rhaegal. In het afgelopen seizoen heeft de Night King haar derde draak Viserion dodelijk verwond en daarna in een blauw vuur spuwende zombiedraak veranderd.

De wereld van Game of Thrones: