Farmaconcern GSK stopt met bezoek aan huisartsen

Het bedrijf merkt dat huisartsen steeds minder open staan voor informatie vanuit een producent van geneesmiddelen, schrijft het FD.

Foto Bas Czerwinski/ANP

De Britse geneesmiddelenfabrikant GlaxoSmithKline (GSK) stopt in Nederland met het bezoeken van huisartsen omdat die bezoeken volgens het bedrijf op veel weerstand stuiten. Dat meldt Het FD maandag in een interview met algemeen directeur Daan Gijbels van GSK. Een woordvoerder van het farmaconcern bevestigt dit.

Het besluit leidt tot het vertrek van dertig artsenbezoekers bij GSK. Het bedrijf merkt volgens Gijbels dat huisartsen steeds minder open staan voor informatie vanuit een producent van geneesmiddelen. Huisartsen vrezen namelijk dat farmabedrijven vooral selectieve informatie geven over medicijnen. “In de hele maatschappij is een negatieve houding merkbaar ten opzichte van de farmaceutische industrie. Daardoor waren de artsenbezoeken niet meer effectief”, aldus Gijbels.

Lees ook: Hoe het komt dat we steeds meer pillen slikken – ook als het niet nodig is

Het Nederlandse Huisartsengenootschap adviseerde huisartsen al langer om geen vertegenwoordigers van geneesmiddelenfabrikanten te ontvangen. GSK is een van de eerste farmabedrijven in Nederland dat stopt met het artsenbezoek. Gijbels noemt het besluit “pijnlijk”, omdat hij vreest dat nieuwe producten van farmaceutische bedrijven moeilijker hun weg zullen vinden naar patiënten. “Als huisartsen informatie van de farmaceutische industrie niet meer aannemen, sluiten ze zich af van innovatie.”

Het is verboden voor farmaceutische bedrijven om reclame te maken voor patiënten, maar farmabedrijven mogen zich wel op artsen richten.

Fraude

In het verleden was GSK betrokken bij verschillende fraude- en corruptiezaken. Zo schikte het bedrijf in 2012 voor een recordbedrag van 2,4 miljard dollar met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het bedrijf gebruikte onjuiste productinformatie rond het antidepressivum Paxil. Ook was het bedrijf betrokken bij omkoping en belastingontduiking in China.

Gijbels tegen het FD: “Het is waar dat GSK in het verleden betrokken is geweest bij een aantal affaires, maar daar hebben we harde lessen uit getrokken.”