De duikvlucht van vorig jaar is weer goedgemaakt

Deze rubriek belicht iedere maandag ontwikkelingen op de beurs. Deze keer: de goedgemaakte verliezen.

De beroemde stier op Wall Street in New York.
De beroemde stier op Wall Street in New York. Foto Richard Drew/AP

Woesj. Konden de aandelenkoersen een geluid maken, dan was het dat geweest in de maanden oktober, november, december. De AEX eind septemper: bijna 554 punten.

En toen begon de duikvlucht. Dalen, dalen, dalen tot de graadmeter in de donkerste decemberdagen eindigde op 476. Een halfjaar winst uitgewist, een van de slechtste feestmaanden ooit.

Kort na de opening van Beursplein 5 vorige week maandag was-ie er weer. 554 punten, de AEX comfortabel terug op zijn oude hoogtepunt. Halverwege de week bereikte ook de Europese Stoxx 600 zijn septemberpiek. Het ziet er naar uit dat de Amerikaanse S&P 500 binnenkort zijn verliezen van de laatste maanden van vorig jaar goedmaakt.

Dat werd tijd, zegt vermogensbeheerder Wilfried Steentjes. Hij vond de teruggang in die laatste drie maanden overdreven. „Koersdalingen worden vaak veroorzaakt door forse economische afkoeling. Die zag je niet. Waar de markt zich zorgen over maakte, was alle gedoe rond de Fed”, de Amerikaanse centrale bank.

Begin oktober. Fed-voorzitter Jerome Powell zegt in een interview dat hij nog lang niet klaar is met renteverhogingen. Dat was het omslagpunt, zegt Steentjes. „Rente verhoog je om te zorgen dat er geen spanningen ontstaan. Iedereen dacht: wat ziet hij wat wij niet zien? Het leidde tot angst in de markt.”

En toen kwamen daar de aanvallen op Powell door Trump nog eens bij. De Amerikaanse president wil dat de rentes laag blijven. De ferme kritiek van hem op de Fed-baas maakte handelaren zenuwachtig: kan de centrale bank nog wel onafhankelijk zijn taken uitvoeren? De onrust werd compleet door de destijds totaal niet lekker lopende handelsgesprekken tussen China en de VS.

Steentjes: „Maar daaromheen ging het eigenlijk met alles wel prima. Bedrijven deden het niet heel slecht. Topmannen bleven wat op de vlakte, maar december is dan ook een maand met weinig bedrijfsnieuws. En het opvallendst: er werd geen enkele winstwaarschuwing uitgegeven.”

Lees ook de column van Maarten Schinkel: ‘Welke recessie?’, klinkt het op de beurzen

Renteverhogingen, handelsoorlog - geen wonder dat de AEX dit jaar zijn verlies weer heeft goedgemaakt. Want, zegt Hans Oudshoorn van BinckBank, precies die twee zaken lijken op dit moment niet meer aan de orde. „De centrale bankiers hebben een milde toon aangeslagen. Powell gaat de rente dit jaar niet meer verhogen, Draghi en diens opvolger waarschijnlijk ook niet.” Goed nieuws voor de markten. Geld blijft voorlopig goedkoop, schulden betaalbaar. Wat betreft de handelsoorlog: „Inmiddels zijn er steeds meer signalen dat het wel goedkomt tussen de VS en China”, zegt Oudshoorn. De markt ontspant en, dingding, de AEX tikt de 554 weer aan.

De vraag is: blijft die voorspoed? Ja, zegt Steentjes. „Wat is op dit moment het probleem? De Brexit hebben we al lang achter ons gelaten. Of dat nou een harde of een zachte wordt, dat is geen issue meer. Ik verwacht een overeenkomst tussen de VS en China. Uiteindelijk blijft president Trump een zakenman. En de Chinese economie trekt ook weer aan. Daar zorgt de overheid wel voor.”

Oudshoorn is voorzichtiger. „De kans is aanwezig dat Trump zijn pijlen gaat richten op Europa. In Duitsland staat de economische activiteit flink onder druk, en ook de economische activiteit in Frankrijk is teruggevallen.”

Het afgelopen jaar bewijst maar weer dat turbulentie nou eenmaal bij beleggen hoort, zegt Oudshoorn. „Als je vanaf september een halfjaar niet had ingelogd, dan had je gezegd ‘Hey, er is niks gebeurd, de koersen staan nog steeds rond de 560’. Kortom: houd je als belegger vast aan je beleggingsdoel, je horizon.”