Brexitblog

Nigel Farage wil met nieuwe Brexitpartij naar Brussel

Op 29 maart zou het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Na uitstel is de nieuwe Brexit-datum 12 april. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over 'de echtscheiding' tussen het VK en de EU.

Blog gaat dicht.

Dit blog wordt afgesloten. Lees verder in het nieuwe blog.

Nigel Farage wil met nieuwe Brexitpartij naar Brussel

Nigel Farage heeft vrijdag de lijst gepresenteerd waarmee hij met zijn nieuwe partij, The Brexit Party, wil meedoen aan de Europese verkiezingen. Een opvallende naam op die lijst: Annunziata Rees-Mogg, de zus van de prominente Conservatieve Brexiteer, Jacob Rees-Mogg.

De voormalig leider van UKIP en prominent Brexiteer zegt een „democratische revolutie” te willen veroorzaken in Britse politiek. „Ik heb gezegd dat als ik terug te politiek in zou komen, ik geen Mr Nice Guy zou zijn. Dat meende ik.” Annunziata Rees-Mogg was vanaf haar vijfde lid van de Tories, maar zegt nu: „Onze democratie moet gered worden.”

Bij de officiële lancering van de partij, vrijdag, werden zes kandidaten gepresenteerd. Farage zegt zeventig kandidaten te hebben voor de verkiezingen. De lancering volgt een dag nadat premier May met de Europese regeringsleiders had afgesproken om de Brexit uit te stellen tot eind oktober, tenzij de Britten er eerder al klaar voor zijn. Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk zal meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei.

Lees ook: Een Halloween-Brexit: de EU geeft May uitstel tot 31 oktober

UKIP kritisch

„De Brexit wordt verraden, het is tijd om politiek voorgoed te veranderen”, schrijft de partij. Farage vindt dat premier May onder meer met haar 'zachte' Brexit de uitslag van het referendum in 2016 niet respecteert. Volgens Farage heeft de partij in tien dagen 750.000 pond (868.000 euro) aan donaties opgehaald.

Harde woorden kwamen onder meer uit Farage' vroegere partij, UKIP. The Brexit Party zou alleen „een vehikel” zijn voor de Brexiteer om weer de politiek in te kunnen.

Opmerkelijk detail: de website thebrexitparty.com is in handen van activisten die tégen de Brexit zijn. De actiegroep Led By Donkeys zegt dat Farage vergeten was om dat internetadres te registreren voordat hij de partij lanceerde. Op de website staat nu: „Het is tijd om Farage te stoppen”. De officiële site van de partij is geregistreerd op .org.

Vanavond moet Theresa May geduldig wachten op uitstel voor de Brexit

Vanaf 18.00 uur komen de EU-regeringsleiders in Brussel bijeen om te praten over Brexit-uitstel voor het Verenigd Koninkrijk. De deadline is nu vrijdag 12 april, maar van een No Deal op die dag lijkt niemand meer uit te gaan. De Britse premier May heeft al gezegd dat het VK desnoods meedoet aan de Europese verkiezingen van 23 mei, mocht dat nodig zijn om langer uitstel veilig te stellen. Daarmee voldoet ze aan de belangrijkste voorwaarde van de overige 27 EU-leiders.

May zelf wil uitstel tot uiterlijk 30 juni, in de hoop dat er dan begin juli geen nieuwe Britse Europarlementariërs hoeven te worden geïnstalleerd in Brussel. Maar de kans dat die wens woensdagavond overeind blijft, is nihil. De Europese leiders hebben geen zin om op korte termijn weer allerlei crisis-toppen te moeten houden. Ze koersen daarom aan op een langer uitstel, van 9 tot 12 maanden. Dat moet ook de Britten lucht geven in hun zoektocht naar een oplossing, is de gedachte. De Conservatieven praten deze weken in Londen met Labour om te kijken of er een breed gedragen Brexit-deal gesloten kan worden.

May houdt vanavond aan het begin van de top een korte presentatie, waarbij vooral de vraag zal zijn: wat is de route naar een geslaagde Brexit? Vervolgens vertrekt de Britse premier en bespreken de overige 27 EU-regeringsleiders hun gedachten en aanvullende wensen. Aan het einde van dat proces krijgt May te horen hoe lang het uitstel moet gaan duren en welke voorwaarden er aan verbonden zijn. Als zij daarmee akkoord gaat - en veel keuze heeft ze niet - dan is het uitstel ook direct een feit.

Interessant is vanavond vooral welke voorwaarden de EU nog meer zal verbinden aan langer uitstel, afgezien van deelname aan de EP-verkiezingen. Bij landen als Frankrijk en Spanje bestaat de vrees dat het VK zich in Europese processen weigerachtig zal opstellen, zeker als May op een gegeven moment mogelijk wordt vervangen door een harde Brexiteer. In de voorlopige conclusies van de EU-top, een voorzetje van voorzitter Donald Tusk, staat dat de Britten zich in hun resterende tijd "constructief" en "verantwoord" moeten opstellen. Het is heel goed mogelijk dat die formuleringen vanavond nog scherper en gedetailleerder worden.

1. Draft agrees extension “only as long as necessary, no longer than [xx.xx.xxxx] ie to be set by EU leaders meeting tomorrow at 27 after PM May addresses them. Current expectations, not certain end of year. Flextension: can be shortened if WA ratified by both parties earlier. pic.twitter.com/V8st0aT51Q

— Faisal Islam (@faisalislam) April 9, 2019

Stef Blok: Verenigd Koninkrijk moet meer tijd krijgen voor Brexit

Als het aan minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) ligt, krijgt het Verenigd Koninkrijk meer tijd om de Brexit te regelen. Wel moeten de Britten duidelijkheid geven over hoe ze van plan zijn uit de Europese Unie te treden. Dat heeft de Nederlandse minister bij aanvang van een vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken gezegd tegen onder meer persbureau Reuters.

Het is volgens Blok in het belang van Nederland om een harde Brexit te vermijden, ook als daar meer tijd voor nodig is. De VVD-minister zegt te hopen dat het VK met een "specifiek plan" komt om een No Deal-Brexit te voorkomen. Verlenging betekent wat hem betreft wel dat de Britten nog mee moeten doen met de Europese verkiezingen in mei.

De Britse premier Theresa May heeft voorgesteld om de Brexit tot eind juni uit te stellen. En - als de gesprekken stroef verlopen - mogelijk tot nog later. Woensdagavond beslissen de EU-leiders of het VK inderdaad meer tijd krijgt.

Lees ook deze reportage van onze correspondent vanuit de stad van Shakespeare: Brexit is een ‘comedy of errors’

Brits parlement eist zeggenschap op over uitstel Brexit

Het Britse parlement heeft maandagavond ingestemd met een wet die parlementariërs de macht geeft om het verzoek van premier Theresa May aan de EU om uitstel van de Brexit-datum te beïnvloeden.

De Cooper-Letwin Bill, een initiatief van parlementsleden tegen de wil van de regering in, is bedoeld om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk vrijdag zonder akkoord uit de EU vertrekt. De wet verplicht de regering om uitstel aan te vragen, en daarover te debatteren met het Lagerhuis. Het Lagerhuis kan daarbij dinsdag bindende veranderingen opleggen aan het verzoek om uitstel.

May heeft de EU al om uitstel gevraagd tot 30 juni. Haar verzoek zal woensdag worden besproken tijdens een speciale top van Europese regeringsleiders in Brussel. Het is onzeker of EU-leiders dat voorstel zullen inwilligen; mogelijk weigeren ze of sturen ze aan op langer uitstel. Als er niets verandert, verlaat het VK vrijdag aan het einde van de dag de EU.

Drie werkdagen

De wet, die het gezag van May verder inperkt, is in drie werkdagen door het parlement geloodst; vorige week werd het voorstel met een meerderheid van één stem aangenomen in het Lagerhuis, voordat May zich voor uitstel had uitgesproken. Maandag ging het Hogerhuis akkoord. Het parlement heeft al enkele keren te kennen gegeven sterk tegen een Brexit zonder akkoord te zijn.

"Beide kamers van het parlement hebben sterk hun mening laten blijken dat 'no deal' zware schade zou aanrichten aan banen, industrie en veiligheid van ons land", zei Lagerhuislid Yvette Cooper (Labour), die het wetsvoorstel indiende met haar collega Oliver Letwin (Conservatieven).

May voert sinds enkele dagen besprekingen met oppositieleider Jeremy Corbyn om tot een compromis over Brexit te komen. Dinsdag spreekt de premier in Berlijn met de Duitse bondskanselier Merkel en in Parijs met de Franse president Macron, ter voorbereiding van de top in Brussel.

Corbyn: Labour kan zich nog niet achter deal scharen

Oppositieleider Jeremy Corbyn heeft zich maandagavond niet laten overtuigen door premier Theresa May. Na gesprekken tussen beide zwaargewichten maakte Corbyn bekend dat de Britse regering wat hem betreft nog onvoldoende heeft veranderd aan de deal. "Het probleem is dat de regering niet afwijkt van de originele, rode lijnen", zei hij tegen journalisten.

Corbyn is onder meer voorstander van een douane-unie met de Europese Unie en hij wil dat het Verenigd Koninkrijk toegang tot de interne markt houdt. Donderdag zullen Corbyn en May verder spreken.

May zoekt sinds vorige week toenadering bij de Labour-partij in de hoop dat oppositiepolitici zich achter haar deal zullen scharen. De deal, die meermaals is aangepast, is driemaal weggestemd in het Britse lagerhuis.

Conservatieve partij bereidt zich voor op deelname Europese verkiezingen

De Conservatieve partij heeft maandag een brief naar potentiële kandidaten verstuurd waarin de deadline voor deelname aan de Europese verkiezingen bekendgemaakt wordt. De brief is in handen van The Guardian. Deelname van het VK aan de verkiezingen in mei ligt gevoelig binnen de partij.

Meedoen aan de verkiezingen betekent namelijk dat de Britten moeten stemmen voor nieuwe Europese leiders, drie jaar nadat in het Brexit-referendum werd besloten om uit de EU te treden. Zondag dreigde een aantal Tories May af te zetten als het VK toch mee moet doen aan de verkiezingen.

Premier May stuurt al eerder aan op een langer uitstel van de Brexit. Zij wil dat het VK tot eind juni lid blijft van de EU om een No Deal-scenario te voorkomen. Uitstel tot na 12 april, de datum die vooralsnog is afgesproken, betekent echter dat het VK mee moet doen aan de verkiezingen. Een deel van Mays partij wil dat absoluut niet.

Ook werd maandag bekend dat het kabinet de juridisch benodigde maatregelen treft om de Europese verkiezingen in het VK te laten doorgaan. Een woordvoerder van het kabinet laat weten dat het nog steeds de bedoeling is om voor de verkiezingen op 23 mei uit te treden, maar dat het kabinet wel degelijk verantwoordelijkheid moet nemen door zich voor te bereiden op langer uitstel.

May weer rond de tafel met Corbyn

Eerder probeerde een deel van de partij de premier uit onvrede weg te krijgen door een 'no confidence'-stemming tegen haar in gang te zetten. Er kwamen niet genoeg stemmen voor de motie en May kon blijven. Consequentie van de stemming was dat May tenminste een jaar niet weggestuurd kan worden door haar fractie.

Maandagavond gaat May opnieuw in gesprek met oppositieleider Jeremy Corbyn. De twee gingen vorige week al rond de tafel in een poging de Brexit-impasse te doorbreken. Mays toenaderingspoging tot Corbyn viel binnen een deel van de Tories eveneens niet in goede aarde.

Let me explain what's happening with Brexit.pic.twitter.com/gjGkvFk8fT

— Theresa May (@theresa_may) April 7, 2019

May gaat dinsdag naar Berlijn en Parijs

De Britse premier Theresa May bezoekt dinsdag Angela Merkel en Emmanuel Macron, in voorbereiding op de Brexit-top van woensdag 10 april. Op die dag moet het Verenigd Koninkrijk uitstel krijgen van de overige 27 EU-landen. Op 12 april is de nieuwe Brexit-deadline.

May wil zelf uitstel tot 30 juni, maar dat lijkt een kansloos verzoek. Het bod van de EU draait waarschijnlijk uit op langer uitstel voor een jaar. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, deed afgelopen week daartoe al een voorzet. Hij stelt uitstel voor tot april 2020, met een verkorting als de Britten eerder een Brexit-deal door het Lagerhuis krijgen.

Angela Merkel to receive @theresa_may tomorrow 12.00 in Berlin ahead of summit on Wednesday. #Brexit

— Daniel Brössler (@dbroessler) April 8, 2019

Berlijn doet waarschijnlijk niet zo moeilijk over een dergelijk scenario, want het wil koste wat kost een No Deal vermijden op 12 april. Parijs stelt zich echter op als bad cop. Macron hint erop dat hij een No Deal wel aandurft als Theresa May haar verzoek om uitstel komende woensdag niet grondig motiveert.

Kansloos of niet: May houdt vast aan 30 juni. Dan moet het VK weliswaar deelnemen aan de Europese verkiezingen van 23 mei, maar hoeft het uiteindelijk geen volksvertegenwoordigers naar het EP te sturen, omdat het nieuwe Europees Parlement pas begin juli wordt geïnstalleerd.

Ondertussen overlegt de Britse premier nog met Labour over een alternatief voor haar eigen Brexit-deal. Ook wil het Lagerhuis in Londen zich op dinsdag nog uitspreken over de uitsteltermijn waarmee May naar Brussel gaat. Hoeveel zin dit heeft, is de vraag. May krijgt op woensdag waarschijnlijk een aanbod van de overige 27 EU-landen en zal dan moeten tekenen bij het kruisje.

Welkom in het nieuwe blog

Op deze pagina brengen we deze week het laatste nieuws over de Brexit. Teruglezen van het vorige Brexitblog kan hier.