Australische premier hekelt dierenrechtenprotesten van ‘groene criminelen’

De activisten vielen maandag verschillende boerderijen en slachthuizen binnen. In Melbourne werden in totaal 39 actievoerders gearresteerd.

De politie haalt een dierenrechtenactivist die de weg blokkeerde in Melbourne weg.
De politie haalt een dierenrechtenactivist die de weg blokkeerde in Melbourne weg. Foto Ellen Smith/EPA

De Australische minister-president Scott Morrison heeft hard uitgehaald naar een groep protesterende dierenrechtenactivisten. Hij noemde ze „niet-Australische groene criminelen”. De activisten vielen maandag verschillende boerderijen en slachthuizen binnen. In Melbourne werden in totaal 39 actievoerders gearresteerd, schrijft radiostation 3AW.

Morrison zei dat het activisme schadelijk is voor de boeren:

„Dit is gewoon een andere vorm van activisme die volgens mij indruist tegen het nationale belang. Het nationale belang is dat de boeren hun eigen land kunnen bewerken.”

Tijdens het spitsuur blokkeerden dierenrechtenactivisten van Aussie Farms de wegen van en naar Melbourne. Ook vielen ze slachthuizen binnen in de staten Victoria, New South Wales en Queensland. Zij wilden aandacht voor dierenleed in de bio-industrie.

In Australië wordt, op de Verenigde Staten na, het meeste vlees ter wereld geconsumeerd per hoofd van de bevolking. Zo’n 40 procent van de landbouwproductie is afkomstig uit de veehouderij.

Bevrijding van dieren

In een slachthuis in de plaats Goulburn werd vroeg in de morgen een groep van negen demonstranten ontdekt. Zij hadden zichzelf vastgeketend aan machines. Na twee uur werden zij van het terrein gehaald, schrijft The Guardian.

Een van de actievoerders zegt tegenover ABC:

„We willen dat mensen veganistisch worden, we willen dat mensen stoppen met het steunen van dierenmishandeling. Dieren lijden op manieren die de meesten van ons zich nooit zouden kunnen voorstellen. Het gaat niet om grotere kooien, het gaat om de bevrijding van dieren.”

Volgens procureur-generaal Christian Porter zouden de activisten „strengere strafrechtelijke sancties” moeten krijgen, meldt The Sydney Morning Herald. Porter heeft „goede redenen” om aan te nemen dat Aussie Farms zich bezighoudt met een „systematische poging om persoonlijke informatie te verzamelen, te gebruiken en bekend te maken ten koste van boeren en landbouwbedrijven”.

Slachthuizen in kaart gebracht

Op de website van de activisten zijn honderden boerderijen en slachthuizen in kaart gebracht. Bezoekers van de site kunnen foto’s en video’s insturen. Aussie Farms zou geregistreerd staan als liefdadigheidsinstelling dat zich ten doel stelt het lijden van dieren te voorkomen of te verlichten. Zij menen dat de privacywet niet van toepassing is op hun kaart.

Porter vroeg de privacycommissaris te onderzoeken of er sprake is van inbreuk op de privacy van boeren. Hij meent dat „een aantal boeren” te maken heeft gehad met „criminaliteit, intimidatie en verstoring van hun zakelijke activiteiten”.

Volgens de voorzitter van de Nationale Boerenfederatie waren boeren “24 uur lang bang” voor invasies op hun boerderijen. Hij noemt de groep activisten tegenover The Guardian „radicale extremisten die groot dreigen te worden”.