Amerikaanse justitie klaagt man aan die aanslag wilde plegen met truck

De man is mogelijk geïnspireerd door de aanslag op de boulevard in Nice, waarbij meer dan tachtig mensen omkwamen.

Het havengebied bij de Potomac Rivier.
Het havengebied bij de Potomac Rivier. Foto Getty

De openbaar aanklager van de Amerikaanse staat Maryland heeft een 28-jarige man aangeklaagd die mogelijk een aanslag wilde plegen met een truck. Rondell Henry zou een busje hebben gestolen met de intentie deze op een groep voetgangers in te rijden. Volgens justitie was hij geïnspireerd door terreurgroep Islamitische Staat.

Henry zou al jaren haatgevoelens jegens ‘ongelovigen’ koesteren. Hij zou van plan zijn geweest een aanslag uit te voeren op de voetpaden in het havengebied rond de Potomac Rivier: een drukbezocht gebied waar een aanslag “maximale publiciteit” zou vergaren. Vermoedelijk wilde hij eenzelfde soort aanslag plegen als in de Franse stad Nice. Toen reed een terrorist in op voetgangers op de boulevard, 86 mensen kwamen om het leven.

Uit onderzoek is gebleken dat Henry zijn aanslag aan het voorbereiden was. Zo had hij onderzocht hoe hij veiligheidsmaatregelen kon omzeilen en heeft hij rondgelopen in het havengebied. De avond nadat hij het busje stal, zou hij hebben ingebroken in een boot waar hij de nacht doorbracht. Een dag erna werd de gestolen bus opgemerkt en Henry gearresteerd.

De man is officieel aangeklaagd voor het vervoeren van een gestolen auto naar een andere staat. Hiervoor kan hij maximaal tien jaar celstraf krijgen. De openbaar aanklager heeft gevraagd om verlengde hechtenis tot het vonnis, omdat zij denken dat Henry vluchtgevaarlijk is.