Dodental strijd Libische hoofdstad Tripoli opgelopen naar 51

Sinds donderdag probeert generaal Haftar de Libische hoofdstad in te nemen. De VN en de Verenigde Staten hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Strijders van het Libische Nationaal Leger (LNA) dat onder leiding staat van de voormalige generaal Khalifa Haftar.
Strijders van het Libische Nationaal Leger (LNA) dat onder leiding staat van de voormalige generaal Khalifa Haftar. Foto Esam Omran Al-Fetori/Reuters

Bij gevechten rond de Libische hoofdstad Tripoli zijn sinds het begin van generaal Khalifa Haftars offensief zeker 51 doden gevallen, onder wie burgerslachtoffers. Dat meldt persbureau AFP maandag op basis van het ministerie van Volksgezondheid in Tripoli.

De strijd rond Tripoli speelt zich af tussen de twee rivaliserende regeringen van Libië. De regering van Fayez al-Sarraj in de hoofdstad wordt door de Verenigde Naties erkend, terwijl generaal Haftar, die aan het hoofd staat van het Libische Nationale Leger (LNA), opereert namens een rivaliserende regering in de noordoostelijke stad Benghazi.

Onder de militairen van Haftar, die sinds donderdag probeert de hoofdstad in te nemen, zouden veertien doden zijn gevallen. Zondag stond het dodental nog op elf en 23 gewonden.

De Verenigde Naties meldden maandagavond dat er door het geweld rond de hoofdstad zo’n 2.800 mensen ontheemd zijn geraakt en verwachten dat nog veel meer mensen op de vlucht zullen slaan. Daarnaast waarschuwen de VN voor burgerslachtoffers. Sommige burgers zouden geen kant op kunnen en niet in staat zijn om te vluchten. De VN sturen aan op een tijdelijke wapenstilstand zodat burgers geëvacueerd kunnen worden.

Op maandagmiddag werd de enige nog operationele luchthaven van de hoofdstad aangevallen door een gevechtsvliegtuig. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Het toestel is nog niet geïdentificeerd. Vliegveld Mitiga, ten oosten van Tripoli, is door de autoriteiten gesloten.

Generaal onder Gaddafi

Haftar was een generaal onder de in 2011 verdreven en vermoorde Moammar Gaddafi. Onder deze voormalige dictator was Libië een van de rijkste landen in Afrika, vanwege de grote hoeveelheid olie die het land bezit. Sinds de dood van Gaddafi heerst chaos in het land en maken lokale milities de dienst uit. Ook terreurgroepen Islamitische Staat en Al-Qaeda zijn er actief. Het land is een belangrijke doorvoerhaven voor migranten naar Europa. Haftar zegt met zijn offensief een einde te willen maken aan de anarchie in het land.

Lees ook: ‘Ik hoop dat Haftar hier de macht grijpt’, fluisteren inwoners van Tripoli

In Tripoli zijn veel inwoners niet per se tegen zijn komst. Hij is een zelfverklaard tegenstander van islamitisch extremisme en geniet de steun van Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland. Maar Haftar wordt ook beschuldigd van oorlogsmisdaden. Ook wordt gevreesd dat hij een dictator zou kunnen worden, net als Gaddafi.

Lees ook het profiel over Haftar: Rancuneuze oude man of redder van Libië?

De VN en Verenigde Staten riepen de afgelopen dagen op om het geweld in Libië te staken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei zondag dat hij “uiterst bezorgd” is vanwege de gevechten rond Tripoli. Eerder riep VN-chef António Guterres op tot een staakt-het-vuren. Generaal Haftar lijkt echter niet tot onderhandelingen bereid te zijn.