2.500 arrestaties en zeven doden bij protesten in Soedan

Ook maandag vulden de straten zich weer met ontevreden Soedanezen die vinden dat president Omar al-Bashir moet vertrekken.

Demonstranten voor het legerhoofdkwartier.
Demonstranten voor het legerhoofdkwartier. Foto Stringer/AFP

In Soedan zijn zaterdag zo’n 2.500 mensen gearresteerd tijdens de demonstraties tegen president Omar al-Bashir. Dat meldt persbureau AFP maandag op basis van het Soedanese ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook is bekendgemaakt dat dit weekend in totaal zeven mensen zijn omgekomen tijdens de protesten, tientallen anderen raakten gewond.

Dit weekend gingen duizenden Soedanezen de straat op om te demonstreren tegen de regering-Bashir. Ook maandag vulden de straten zich weer met ontevreden Soedanezen die vinden dat Bashir moet vertrekken. De president is al drie decennia aan de macht, onder zijn bewind ontstond onder meer grootschalige inflatie en voedseltekorten.

De demonstraties laaiden dit weekend op, maar de ontevredenheid onder de Soedanese bevolking leeft al maanden. Afgelopen februari riep Bashir de noodtoestand uit vanwege de protesten. Sindsdien mogen politietroepen hard optreden tegen de demonstranten. Dit deden zij ook afgelopen weekend, zij gebruikten onder meer traangas en wapenstokken.

Lees ook: Ook deel van het leger wil af van Bashir

De demonstranten hebben hun hoop ook gevestigd op het leger. Zij moedigen militairen aan om de president af te zetten. Maandag benadrukte de Soedanese minister van Defensie Ahmed Awad Ibn Auf dat het leger “het land niet laat wegzakken in de chaos”. Wel stelde de minister dat de strijdkrachten de motieven van de demonstranten begrijpen en dat het leger niet “tegen de aspiraties van de burgers” is.