TNO gaat prestigieus kantoor in Singapore toch sluiten

TNO kampte in Singapore met grote verliezen en interne conflicten. In december ontkende de kennisorganisatie nog dat ze het kantoor zou sluiten.

Vanuit Singapore wilde TNO de Aziatische markt veroveren.
Vanuit Singapore wilde TNO de Aziatische markt veroveren. Foto Dijkstra/Cor Salverius

Kennisorganisatie TNO gaat haar prestigieuze bijkantoor in Singapore opdoeken. Volgens een interne notitie is „de (financiële) kwetsbaarheid” van de nevenvestiging te groot en zal dit „niet op redelijke termijn veranderen”.

Vanuit Singapore wilde TNO de Aziatische markt veroveren, onder meer op het terrein van cybersecurity. Dat gaat het kennisinstituut voortaan „(primair) vanuit Nederland” proberen. TNO kampte in Singapore met grote verliezen en interne conflicten. In 2017 werd bijna 1 miljoen euro verlies gemaakt, vorig jaar ruim een half miljoen – aldus het interne stuk.

De problemen met de vestiging in Singapore werden eind vorig jaar uitgebreid beschreven door NRC en onderzoeksplatform FTM. Daarvoor werd onder meer geput uit het dossier van TNO-klokkenluider Jeroen Laarakkers, die zijn werkgever beschuldigt van niet-integer handelen in Singapore.

Volgens Laarakkers werden sommige zakenpartners in Singapore gebruuskeerd, anderen juist voorgetrokken. Ook ontvreemdde een door TNO ingehuurde cybersecurity-specialist een vertrouwelijke e-mail in een biedingsprocedure. Het dossier van Laarakkers, die een hoogoplopend conflict heeft met TNO, ligt al geruime tijd ter beoordeling bij het Huis voor Klokkenluiders.

Geen sluiting

TNO ontkende medio december in een gesprek met NRC en FTM nog dat ‘Singapore’ zou sluiten, terwijl die beslissing volgens het interne stuk op dat moment al was genomen door de raad van bestuur en goedgekeurd door de raad van toezicht. Volgens een woordvoerder kon TNO dat in december nog niet vertellen, omdat dat toen nog „geen formeel voorgenomen besluit was”. Volgens hem „wordt het kantoor in Singapore niet volledig opgeheven, maar tot een minimale omvang teruggebracht”.

De financiële problemen in Singapore komen TNO slecht uit. Bij het in 1932 opgerichte onderzoeksinstituut zijn de afgelopen jaren honderden banen verdwenen, als gevolg van een lagere rijksbijdrage. Die terugloop is deels opgevangen door efficiency-maatregelen, bezuinigingen en reorganisaties.

De overgebleven 3.200 werknemers moeten meer doen met minder geld. TNO wil veranderen van een „kennisinstituut” in een zakelijke „innovatie-organisatie”, zo staat in de strategische plannen.

Maar een aantal strategische keuzes is verkeerd uitgepakt. Zo is de TNO-vestiging in Qatar onlangs opgedoekt en heeft TNO de huur van het cyberlab bij netwerkorganisatie The Hague Security Delta in Den Haag per 1 maart 2019 opgezegd.

Lees hier het achtergrondverhaal: De ongelukkige avonturen van een oer-Hollandse organisatie in Zuid-Oost Azië