Martin Ødegaard laat zien waar het PSV aan ontbreekt

Eredivisie Met het gelijkspel bij Vitesse (3-3) is PSV de koppositie in de eredivisie kwijt aan Ajax. De ploeg speelde in Arnhem ongeïnspireerd.

Martin Ødegaard (links) van Vitesse heeft de 2-1 gescoord en viert dat met Thomas Buitink.
Martin Ødegaard (links) van Vitesse heeft de 2-1 gescoord en viert dat met Thomas Buitink. Olaf Kraak/ANP

Voor al die duizenden mensen die nu eens wel naar de Gelredome waren gekomen: ga vooral nog eens. Ga kijken naar Martin Ødegaard, zolang hij er nog is. Want om met zijn trainer Leonid Sloetski te spreken: „Martin is klaar voor Real Madrid.”

De Noorse huurling verbeeldde waar het zondag bij PSV aan ontbrak. Die fijne motoriek, de souplesse, het instinct om te weten waar en hoe een bal van het besproeide gras opstuit. Die honger naar de bal. Het voormalig kindsterretje van Real Madrid heeft het allemaal.

De spelmaker bracht Vitesse vernuft en was zo de voornaamste kwelgeest van een ongeïnspireerd PSV, dat in de slotminuut nog 3-3 maakte maar alsnog de koppositie heeft moeten afstaan aan Ajax. Beide clubs staan gelijk in punten, maar Ajax leidt op basis van een beter doelsaldo (+9). Als over vijf duels de competitie ten einde is, valt misschien wel te concluderen dat PSV in Arnhem de titelrace heeft verloren, zo slordig sprong het om met de kansen.

Vitesse maakte juist reclame voor de eigen club. Precies op het goede moment. Want wat voor veel eredivisieclubs gewoon is, was voor de Arnhemse club heuglijk nieuws: de Gelredome was uitverkocht, voor het eerst in vijf jaar tijd.

Er moet bij vermeld dat dit volgens de cijfers van Vitesse zelf is. Er passen weliswaar ruim 31.000 man in de Gelredome, maar sinds de club in 2016 een zwart zeil spande over circa 40 procent van de stoelen op de Charly Bosveld Tribune, om te leegte te maskeren, hanteert Vitesse een officieuze capaciteit van ruim 21.000 stoelen. Die waren bezet.

De club doet tegenwoordig alsof die afgedekte stoelen er niet zijn. Alsof oud-voorzitter Karel Aalbers nooit zulke enorme pretenties had bij de bouw van de eens zo luxe Gelredome. Het was 1998 en Vitesse had de eer om de eerste club met een uitschuifbaar veld te zijn, inclusief dak erboven. De matglazen pui deed chique aan, de promenades erachter modern. Van provincieclub tot topclub: zo zag Aalbers het voor zich.

Maar net als de grote prestaties bleven ook de forse toeschouwersaantallen uit. Van gemiddeld 23.000 in 1998 daalde het aantal bezoekers naar 18.454 in 2014. Vorig jaar was het 15.951, nu is het 14.949, het laagste gemiddelde sinds Vitesse in de Gelredome speelt.

Dus toen Martin Ødegaard na een uur spelen heerlijk uithaalde van een meter of twintig, afdraaiend in het zijnet, was dat precies wat de clubleiding in Arnhem kon wensen. Klantenbinding. Al is het niet ondenkbaar dat de uitgenodigde amateurvoetballertjes uit de buurt toch ook onder de indruk waren van Hertog II, de zeearend die voor de aftrap boven de tribunes zweeft. Valt het voetbal tegen, dan heeft Vitesse altijd zijn levende mascotte nog.

Tim Matavz van Vitesse heeft de 3-2 gemaakt. PSV maakte kort voor tijd nog gelijk. Foto OLAF KRAAK/ANP

Maar het viel niet tegen. Vitesse-PSV was een memorabel duel, rijk aan doelpunten en sensatie. Tot drie keer moest PSV van een achterstand terugvechten, en bij de persconferentie was aan het gezicht van trainer Mark van Bommel te zien dat dit nooit had mogen gebeuren. Zijn blik: dodelijk geërgerd.

Lees ook: Leonid Sloetski is een Rus van wie Vitesse-fans wél een indruk krijgen

Tirade van Leonid Sloetski

Twee van de drie goals van PSV kwamen tot stand via een strafschop, versierd en benut door Hirving Lozano zelf. Zijn eerste penalty leidde achteraf tot een tirade van Leonid Sloetski aan het adres van Serdar Gözübüyük. Reden? De scheidsrechter bekeek geen videobeelden bij de penalty van PSV, wél bij de afgekeurde pingel van Vitesse. Sloetski: „Hij is de slechtste scheidsrechter die we gehad hebben. Hij is arrogant. Hij denkt dat de mensen kaartjes hebben gekocht voor zijn show.”

Sloetski kan hierdoor een reprimande en mogelijk een schorsing van de KNVB verwachten. Terwijl de vraag is of zijn kritiek op de scheidsrechter terecht is. Bepaalt niet de VAR of Gözübüyük zijn oordeel moet heroverwegen?

Van Bommel had geen kritiek op de scheidsrechter. Hij zal hebben ingezien dat de schuld vooral bij PSV zelf lag. De ploeg ontbrandt moeizaam. Bijna elk uitduel worden de punten met moeite binnengeharkt. „Maar het is niet zo dat we voor de winterstop alles hebben gewonnen omdat het meezat. We hebben ook nu nog kansen.” Zorgen? Die moeten trainers volgens Van Bommel altijd hebben. „Of je nu wint of verliest.”

Zijn collega Sloetski koesterde de teamspirit van Vitesse, met zijn parel Ødegaard voorop. „Ik denk niet dat hij volgend jaar nog bij Vitesse speelt. Hij is een van de grootste spelers met wie ik gewerkt heb. Hij verdient een transfer.”