‘Oostenrijk gaat langer controleren aan Sloveense en Hongaarse grens’

Het land wijst op het hoge aantal illegale migranten en “een latente terrorismedreiging”, nu strijders vanuit Irak en Syrië naar Europa kunnen terugkeren.

Premier Sebastian Kurz van Oostenrijk gister tijdens zijn campagne.
Premier Sebastian Kurz van Oostenrijk gister tijdens zijn campagne. Foto Philipp Guelland / EPA

Oostenrijk gaat langer door met controleren aan de Hongaarse en Sloveense grens. Het land was van plan de controles op 11 mei te staken, maar handhaaft deze nu tot november. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl kondigt in een brief aan de Europese Commissie de verlenging van zes maanden aan, schrijft het Oostenrijkse persbureau APA zondag.

In de brief, die in handen is van het persbureau, wijst Kickl, lid van de rechtse FPÖ partij, op consequent hoge aantallen illegale migranten en “een latente terrorismedreiging”, die volgens hem uitgaat van “buitenlandse terroristische strijders”. Zij zouden na de val van het kalifaat terug keren naar Europa vanuit conflictgebieden in Syrië en Irak.

Volgens Kickl wil Oostenrijk op termijn de maatregelen weer opheffen. De Europese Commissie vindt dat controles aan binnengrenzen alleen in het uiterste geval plaats mogen vinden. Lidstaten mogen hierover echter zelf beslissen.

Lees meer over de nieuwe migratiecijfers: Veel minder migranten via Middellandse Zee Europa in

Migratiecrisis

Oostenrijk en Duitsland voerden in 2015, op het hoogtepunt van de migratiecrisis, tijdelijk weer grenscontroles in. Brussel vond dat toen gerechtvaardigd en proportioneel. Afgelopen januari meldde Frontex, de Europese grens- en kustwacht, dat het aantal illegale migranten op het laagste niveau in vijf jaar tijd lag.

Zes landen in de Schengenzone, waar in principe vrij verkeer van personen geldt, voeren controles uit aan binnengrenzen. Naast Duitsland en Oostenrijk gaat het om Zweden, Frankrijk, Noorwegen en Denemarken. Het is onbekend of deze landen ook langer blijven controleren aan de grens.