Actiegroep geeft Shell ‘adempauze’ met klimaat

Financiële actiegroep Follow This trekt zijn klimaatresolutie voor de aandeelhoudersvergadering in wegens de „langetermijnklimaatdoelen die Shell zich heeft gesteld”.

Shell Pernis
Shell Pernis Foto Jerry Lampen/ANP

Aandeelhouders zullen Shell dit jaar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering niet oproepen om meer te doen voor het klimaat. De financiële actiegroep Follow This maakte zondag bekend dat het zijn klimaatresolutie intrekt, na overleg met zes Nederlandse institutionele beleggers. In een persbericht zegt de actiegroep Shell „een adempauze” te gunnen.

„De directe aanleiding zijn de lange-termijn-klimaatdoelen die Shell zich heeft gesteld”, zegt oprichter Mark van Baal van Follow This. De afgelopen drie jaar diende Follow This, in getal een marginale aandeelhouder van Shell, steeds een resolutie in tijdens de aandeelhoudersvergadering. Sinds 2017 vroeg de groep Shell daarin klimaatdoelen te stellen die passen bij het VN-klimaatakkoord van Parijs.

Die resoluties kregen weliswaar steun van slechts een minderheid van de aandeelhouders (5,1 procent in 2018), maar vonden wel gehoor bij grote Nederlandse beleggers. Bij de laatste resolutie stemde geen van de tien grootste Nederlandse beleggers tegen de resolutie: zes waren voor, vier onthielden zich.

Die zes, waaronder Aegon en Nationale Nederlanden, vragen nu om „tijd” voor Shell. In november 2017 formuleerde het olie- en gasbedrijf als eerste concern een serieus lange-termijndoel vanwege het akkoord van Parijs. Het wil dat de ‘CO2-voetafdruk’ van zijn producten in 2050 is gehalveerd. Follow This noemt Shell in zijn persbericht ‘industry leader’ (voorloper in de industrie). Voor de beleggers is dat nu aanleiding om respijt te vragen, aldus Van Baal. „Niet dat ze nu tegen zouden stemmen, maar sommigen zeiden wel dat ze zich zouden onthouden.”

Klimaatambities

Follow This meldt dat de zes „later” bekend maken welke klimaatambities ze nu nog van Shell verwachten. Volgens klimaatwetenschappers is de huidige ambitie van Shell onvoldoende voor ‘Parijs’. Om de opwarming te beperken tot „ruim onder” 2 °C, de minimale eis uit het Parijs-akkoord, moet de CO2-uitstoot in 2050 ruim 70 procent lager zijn dan nu.

Follow This, andere activitstische aandeelhouders en een enkele grotere investeerder brengen dit jaar wel voor het eerst ‘klimaatresoluties’ in stemming bij andere olieconcerns. Dat gebeurt bij BP (Verenigd Koninkrijk), Chevron (Verenigde Staten), Equinor (Noorwegen) en bij Woodside en Santos in Australië.

Vorige week werd bekend dat ExxonMobil, tegen wie twee grote institutionele beleggers eenzelfde klimaatresolutie hadden ingediend, die resolutie mag blokkeren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC besloot dat ExxonMobil de resolutie niet in stemming hoeft te brengen. De SEC noemde het uitoefenen van invloed op klimaatbeleid „micromanagement”.

Alle aandeelhoudersvergaderingen van de betrokken oliebedrijven vinden plaats in mei.

Correctie 8 april: Oprichter Mark van Baal van Follow This werd eenmaal aangeduid als Mark van Ball. Dat is hierboven gecorrigeerd.