Italiaan Alberto Bettiol wint Ronde van Vlaanderen

Bettiol behaalde in België zijn eerste overwinning als beroepsrenner. “Ik weet niet hoe dit mogelijk is.”

Alberto Bettiol fietst over de finishlijn.
Alberto Bettiol fietst over de finishlijn. Foto Geert Vanden Wijngaert/AP

De Italiaan Alberto Bettiol heeft zondag verrassend de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De 25-jarige renner van Education First ontsnapte bij de laatste doorkomst op de Oude Kwaremont uit de groep favorieten en reed 18 kilometer solo naar de finish. Het was zijn eerste overwinning als beroepsrenner. Achter hem passeerde de Deen Kasper Asgreen als tweede de finish, voor de Noor Alexander Kristoff.

Twitter avatar EFprocycling EF Education First Pro Cycling “I cannot believe it. That was the longest 14km of my life. [...] I think from now you should be looking more at pink at the front.” - @AlbertoBettiol, @RondeVlaanderen WINNER (!!!) https://t.co/djgaeJdFno

Mathieu van der Poel ging kort voor de tweede doorkomst op de Oude Kwaremont onderuit terwijl hij probeerde met een lekke band naar de kant te sturen. De Nederlander, een van de favorieten, moest in achtervolging en sprintte toch nog naar de vierde plaats.

‘Ik geloof het niet’

Alberto Bettiol kon het eigenlijk amper geloven. “Ik geloof het niet, mijn eerste zege en dan hier”, sprak de renner van Education First vol ongeloof bij tv-zender Sporza. “Ik weet niet hoe dit mogelijk is.”

Bettiol ontsnapte op de Oude Kwaremont. “Mijn ploegleider Andreas Klier zei: ga maar. Ik heb mijn ogen dicht gedaan en ben gaan trappen. Ik begon met voorsprong aan de Paterberg en kon die vasthouden. De 14 kilometer erna waren de langste kilometers van mijn leven.”

De Italiaan bedankte ook zijn Nederlandse ploeggenoot Sebastian Langeveld. “Hij heeft achter mij heel veel werk voor mij gedaan. Net als Sep Vanmarcke. Ongelooflijk dat zo’n kampioen zich voor mij wegcijfert. We wisten dat we een goede ploeg hadden en konden winnen.” (ANP)