Opinie

Het recept van een goede longread

Week van de hoofdredactie Met de redactie praten we eens per week over het ambacht: hoe maken we goede journalistiek? Soms gaat het over ethische kwesties, soms vertellen collega’s ter inspiratie hoe zij te werk gaan.

Deze week was het de beurt aan Freek Schravesande en Carola Houtekamer, die samen specialist zijn geworden in het schrijven van longreads.

Zo herinnert u zich vast nog hun verhaal over Van der Valk-hotel Akersloot. Ze liepen daar een week rond, om de achterkant te tonen van een plek waar veel mensen wel eens zijn geweest, maar die weinigen echt kennen. Het gaf een intrigerend inkijkje in een wereld waarin het personeel zorgt dat elke dag hetzelfde verloopt, iets wat – spoiler – moeder Van der Valk uiteindelijk te benauwend bleek te vinden.

In dit verhaal, vertelden ze, konden ze alle lessen gebruiken die ze hebben geleerd tijdens hun lange samenwerking. Die begon ooit met een reportagetrip naar de kerncentrale in Borssele, waar ze nooit arriveerden. Hun recept sindsdien: ergens heen gaan, rondhangen, praten met alle gewone mensen die ermee te maken hebben (aan woordvoerders heb je niks), luisteren naar dialogen en dan een mooi verhaal maken. Ergens in dat proces komt geregeld fotograaf Peter de Krom langs. Die, zoals Freek zegt, alles in beeld brengt waar ze zelf nu juist niet aan hadden gedacht.

In het begin richtten ze zich, à la Truman Capote, vooral op incidenten. Waarom schoot campinggast Lenie H. de baas van de camping dood? Hoe belandde het lijk van Johan de Waal in het water? Freek beschreef de decennialange zoektocht naar Ria, moeder van drie kinderen, die in 1971 verdween.

Gaandeweg bewogen ze steeds meer van de whodunnit vandaan. Zo leverde een zoektocht naar de wortels van de Quote 500-maffia vooral een mooie serie op over de Spoorwijk in Den Haag. En hingen ze een jaar lang rond op een dertien-in-een-dozijn bedrijventerrein, dat behoorlijk louche bleek.

Ze zijn inmiddels zo op elkaar ingespeeld, dat ze tegelijk aan een alinea kunnen werken zonder ruzie te krijgen (dat is vrij uniek). Hun beste verhalen zijn recent gebundeld in een boekje.

Mislukt het ook wel eens? Natuurlijk. Voor hun nieuwste project hangen ze al een tijdje rond op een bouwplaats, maar een ‘verhaal’ heeft dat nog niet opgeleverd. Misschien lukt het alsnog – dan leest u het wel.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.