Gemeente verwisselt punt en komma, stort 2,5 miljoen te veel

Het hoogste bedrag dat de gemeente Den Haag onjuist uitkeerde aan premies was 108.117 euro. Inmiddels is een groot deel teruggestort.

De gemeente Den Haag heeft per ongeluk 2,5 miljoen euro te veel overgeboekt aan premies.
De gemeente Den Haag heeft per ongeluk 2,5 miljoen euro te veel overgeboekt aan premies. Foto Jerry Lampen/ANP

De 2,5 miljoen euro die de gemeente Den Haag per ongeluk te veel heeft overgemaakt in premies kwam vermoedelijk door een verwisseling van punten en komma’s. Daardoor werden bedragen niet goed gelezen in het systeem.

Het hoogste bedrag dat onjuist is uitgekeerd in premies was 108.117 euro, het laagste 7.419 euro, schrijft de gemeente in een toelichting zondag. Inmiddels zou 2,1 miljoen euro zijn teruggestort. De gemeente verwacht maandag “het overgrote restdeel te ontvangen”.

Donderdag werd duidelijk dat 69 mensen die meededen aan een project rond arbeidsparticipatie te veel geld op hun rekening gestort hadden gekregen. Het ging om een zogeheten premie proefplaatsing, bedoeld voor mensen met een uitkering die weer aan het werk willen. De zaak kwam aan het licht na een steekproef van de gemeente.

Onafhankelijk onderzoek

“De mensen die dit raakt zijn actief bezig met hun terugkeer op de arbeidsmarkt en deze onjuiste betaling is voor hun het vervelendst”, schrijft de gemeente Den Haag nu. Een “onafhankelijke partij” gaat de kwestie onderzoeken.

Oppositiepartij PvdA vroeg een spoeddebat aan naar aanleiding van de blunder. CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster vindt het goed dat er een onafhankelijk onderzoek komt. “De fout in het systeem waarbij een . ipv , zulke grote gevolgen heeft moet per direct opgelost worden. Is dit al vaker gebeurd vraag ik me ook af?”, schrijft ze op Twitter.

In 2013 maakte de gemeente Amsterdam een vergelijkbare fout met komma’s, punten en nullen bij het uitkeren van woonkostenbijdragen. Toen werd 188 miljoen euro te veel uitgekeerd.