PSV verliest koppositie na 3-3 bij Vitesse

Na het gelijkspel in het GelreDome in Arnhem heeft PSV evenveel punten als Ajax. Maar het doelsaldo van de Amsterdammers is beter.

Tim Matavz van Vitesse scoorde de 3-2 in het GelreDome.
Tim Matavz van Vitesse scoorde de 3-2 in het GelreDome. Foto Olaf Kraak/ANP

PSV is niet langer koploper van de eredivisie. Het elftal van trainer Mark van Bommel speelde zondag bij Vitesse met 3-3 gelijk. PSV heeft nu 71 punten, net zoveel als Ajax. Het doelsaldo van de Amsterdammers is beter: +74 om +65. Na zondag staan nog vijf speelronden op het programma.

Thulani Serero bracht Vitesse in de 13e minuut op voorsprong in Arnhem. Kort voor rust maakte Hirving Lozano gelijk. De Mexicaan versierde slim een strafschop en benutte die zelf.

Martin Ødegaard nam in de 59e minuut met een fraai wegdraaiend schot de 2-1 voor zijn rekening. Opnieuw toonde PSV veerkracht. Luuk de Jong tikte de bal na een voorzet van Denzel Dumfries in de 70e minuut binnen: 2-2.

Invaller Tim Matavz leek het duel met een rake kopbal in de 83e minuut te beslissen, maar in blessuretijd benutte Lozano opnieuw een strafschop. Maikel van der Werff kreeg rood voor de overtreding die hij daarbij maakte. Met een man meer wist PSV het winnende doelpunt niet te maken.

Feyenoord versus VVV-VENLO

Eerder op zondag heeft Feyenoord de derde plaats van de eredivisie in handen genomen. Het elftal van trainer Giovanni van Bronckhorst won weer eens een competitiewedstrijd van VVV-Venlo in stadion De Koel: 3-0.

Feyenoord vierde de tweede uitzege in de laatste acht uitwedstrijden tegen VVV. De formatie uit Rotterdam profiteerde van de misstap van AZ tegen De Graafschap (1-1) op zaterdag. Feyenoord heeft nu een voorsprong van een punt op de belangrijkste concurrent voor de derde positie op de ranglijst. Beide ploegen ontmoeten elkaar over twee weken in De Kuip. Een derde eindklassering wordt aan het einde van het seizoen beloond met een ticket voor de Europa League.

Zonder van Persie

Feyenoord had het opnieuw lastig op het veld waar het in 2012 voor het laatst in de eredivisie zegevierde (3-2). Zonder de nog geblesseerde Robin van Persie zocht de ploeg vaak vergeefs naar creatieve oplossingen op het kunstgras, dat dit seizoen al door velen is vervloekt. Van Bronckhorst koos voor een middenveld met Jordy Clasie, Tonny Vilhena en Jens Toornstra. Zij kregen weer de voorkeur boven de talentvolle Orkun Kökçü, die het wel in zich heeft om zijn aanvallers met een handige pass weg te sturen.

Sam Larsson bracht Feyenoord na 24 minuten op voorsprong, op aangeven van Toornstra. Feyenoord ontsnapte vlak voor rust toen Peniel Mlapa van dichtbij op doelman Kenneth Vermeer stuitte. Jay-Roy Grot miste na een uur nog een grotere kans om VVV op gelijke hoogte te brengen. Hij schoot voor open doel naast. Even later had Vermeer geen antwoord op een kopbal van Mlapa. Vilhena wist de bal nog net voor de doellijn weg te trappen.

In een poging het wedstrijdbeeld te veranderen wisselde Van Bronckhorst zijn aanvoerder Clasie voor Yassin Ayoub. Een minuutje later schoot Nicolai Jørgensen zijn ploeg naar de bevrijdende 2-0. Smetje op de zege was een nieuwe blessure voor Ridgeciano Haps. De linksback moest zich al halverwege de eerste helft laten vervangen. Niet Calvin Verdonk maar Tyrell Malacia mocht hem vervangen. De invaller maakte in blessuretijd de 3-0.(ANP)