Reportage

De Zweedse ‘giraf’ is een klasse apart bij Willem II

Reportage | Alexander Isak, Willem II-spits Alexander Isak (19), een Zweedse spits met Eritrese roots, is de revelatie van de eredivisie met elf goals in elf duels. Een veelzijdig talent.

Alexander Isak van Willem II in actie tegen Ajax, zaterdagavond.
Alexander Isak van Willem II in actie tegen Ajax, zaterdagavond. Foto VI Images

Alexander Isak kijkt wat schuw om zich heen, laat steeds een korte stilte vallen na een vraag en formuleert dan zorgvuldig. „Ik kies niet waar ik schiet. It’s all about the moment. Ik volg mijn gevoel.”

Het is de zaterdagavond na de 4-1 nederlaag van Willem II tegen een oppermachtig Ajax. Isak heeft via een strafschop zijn zesde doelpunt in drie wedstrijden binnen acht dagen gemaakt voor de club uit Tilburg.

Het zijn fraaie duels tussen hem en Matthijs de Ligt – kroonjuwelen van de eredivisie, beiden negentien, beiden rond de 1,90 meter lang. De toekomst van de Europese top, hier aan het werk, in de lentezon in een uitpuilend Koning Willem II-stadion.

„Isak héé, Isak hóó”, rolt van de tribunes, een variatie op de oude yell voor de Finse verdediger Sami Hyypiä. Isak, geboren in het Zweedse Solna als zoon van Eritrese ouders, is sinds zijn komst in januari uitgegroeid tot ‘eredivisierevelatie’.

Hij wordt voor een half jaar gehuurd van Borussia Dortmund, waar hij op een zijspoor zat. De Duitse club kocht hem in januari 2017 voor bijna 9 miljoen van de Zweedse topclub AIK Fotboll – Real Madrid wilde hem ook.

Vergelijking met Ibrahimovic

„Iedereen in Zweden praat nu over hem”, zegt verslaggever Anton Edman van de Zweedse sportsite svenskafans.com, zaterdag op de perstribune. Hij wordt de nieuwe Zlatan Ibrahimovic genoemd. Edman: „Het is geen eerlijke vergelijking. Het zijn andere spelers en hij is nog jong.”

Zijn ouders verlieten het door oorlog verscheurde Eritrea in de jaren negentig en kwamen terecht in Solna, boven Stockholm. Op zijn zesde begon Isak in de jeugdopleiding van AIK. „Mijn vader wilde héél graag dat ik voetballer werd, mijn moeder wilde vooral héél graag dat ik mijn school zou afmaken”, zei hij tegen VI.

Elias Mineirji was jeugdtrainer van Isak van zijn twaalfde tot en met vijftiende. „Tot zijn veertiende was hij geen toptalent”, vertelt Mineirji. Hij was geen basisspeler. „Je zag niet dat hij een prof zou worden in die tijd.” Hij werkte niet zo hard als andere spelers deden, zegt Mineirji.

Alexander Isak in duel met Nico Tagliafico en Daley Blind van Ajax. Foto VI IMAGES

Isak knikt. „Ik had wat problemen met mijn focus. Ik nam alles niet zo serieus”, zegt hij over die tijd. „Eén jaar was ik erg lui. Ik had mijn vrienden, we speelden een beetje.” Die zomer, vijf jaar terug, zijn ze gaan werken aan zijn mentaliteit, vertelt Mineirji. „Meer rennen, harder werken. En hij ging meer scoren.” Isak, over die omschakeling: „Hij [Elias Mineirji] wist mijn mind goed te krijgen. Toen veranderde alles. Ik realiseerde mij dat ik een kans had om iemand te worden.”

Daarna ging het snel. Op zijn vijftiende zat hij op de bank bij het eerste van AIK, met 16 jaar en 199 dagen werd hij de jongste doelpuntenmaker ooit in de Zweedse competitie. En hij werd Zweeds international. Mineirji: „Waar hij ook speelde, hij wist zich aan te passen aan het niveau.” Maar bij Borussia, waar hij op zijn zeventiende tekende, kreeg hij nauwelijks speelminuten – al liet Peter Bosz hem wel spelen in het bekertoernooi.

Lees ook: Bij Willem II lijkt alles ineens mee te zitten

Laconiek

Isak oogt soms wat laconiek, met zijn hangende schouders. Dat is schijn. Hij is explosief, onberekenbaar. Hij zwerft rond in de voorhoede, laat zich soms iets terugzakken, komt van links, dan weer van rechts. „Daardoor is hij moeilijk te bespelen”, zegt Willem II-coach Adrie Koster. „Hij is snel, heeft inzicht, overzicht, individuele acties, hij scoort makkelijk. Wat wil je nog meer op die leeftijd?” Hij heeft al een bijnaam in Tilburg: de giraf, vanwege zijn lange nek.

Hij is een klasse apart bij Willem II, dat zich opmaakt voor de bekerfinale van 5 mei tegen Ajax. Isak kwam in beeld nadat de Spaanse spits Fran Sol afgelopen winter naar Dinamo Kiev was vertrokken. Op het lijstje met opvolgers was hij „onze nummer één”, zegt Koster. Hij raakte mede overtuigd door een oefenduel van Willem II tijdens het trainingskamp in Marbella begin dit jaar tegen de reserves van Borussia Dortmund, waarin Isak twee keer scoorde voor de Duitsers.

Hij is de eerste speler sinds 1969 die elf goals heeft gemaakt in evenzoveel eredivisieduels. Zijn toekomst na dit seizoen is ongewis. Terug naar Borussia, een nieuwe verhuurperiode of verkoop? Mineirji: „Ik weet dat hij ongeduldig is. Maar hij heeft de tijd.”

Zaterdagavond tegen half tien. Isak verlaat met toilettas de kleedkamer. Martin van Rooijen – Kamerlid voor 50Plus, Willem II-fan en oud-KNVB-bestuurder – gaat met hem op de foto. En bedankt Isak. Van Rooijen: „Na het vertrek van Sol is het natuurlijk geniaal dat je zo’n talent binnenhaalt, waardoor het seizoen nu gered is.”