Zussen veroordeelde misbruiker verdacht van beïnvloeden rechtsgang

Hun broer, een kinderpsychiater, werd in december veroordeeld tot zeven jaar cel voor de misbruik van twee minderjarige jongens in Nepal.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Twee zussen van de Nederlandse kinderpsychiater die vorig jaar werd veroordeeld voor het misbruiken van twee minderjarige jongens in Nepal, worden vervolgd voor beïnvloeding van de rechtsgang in Nepal en Nederland. Dat maakte het landelijk parket zaterdag bekend. Volgens justitie hebben de twee vrouwen “meerdere keren” geprobeerd de rechtsgang te beïnvloeden. Het is voor het eerst in Nederland dat justitie een strafzaak begint voor beïnvloeding in een kindersekstoerismezaak.

Justitie verdenkt de twee zussen ervan naar Nepal te zijn gegaan om te zorgen dat het slachtoffer en zijn familie tegen betaling hun verklaringen zouden intrekken. Ze zouden ook hebben geprobeerd in Nederland bewijsmateriaal achter te houden. De zussen zijn 78 en 79 jaar oud.

De 66-jarige man werd afgelopen zomer door de Nepalese politie opgepakt nadat hij was betrapt met een 15-jarige jongen op zijn hotelkamer in de hoofdstad Kathmandu. De man uit het Friese Makkinga had Nepal de afgelopen vier jaar zo’n tien keer bezocht.

Hij had contact met de familie van de 15-jarige jongen, betaalde onder meer het schoolgeld en de medicijnen van zijn moeder. Wat zijn relatie met de tweede jongen inhield is onduidelijk. Hij kreeg aan het eind van zijn proces zeven jaar cel. De man is in hoger beroep gegaan en deze zaak loopt nog.

Correctie (9 april): In een vorige versie van het artikel stond dat de 66-jarige kinderpsychiater werkzaam was bij hulporganisatie Terre des Hommes. Dit is niet zo. De hulporganisatie heeft het misbruik juist aan de orde gesteld. Dit is inmiddels aangepast.