‘VS bestempelen Iraanse Revolutionaire Garde als terreurorganisatie’

Dat melden persbureau Reuters en The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Het besluit zou maandag naar buiten worden gebracht.

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde in september 2018.
Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde in september 2018. Foto Stringer/AFP

De Verenigde Staten treffen voorbereidingen om de Iraanse Revolutionaire Garde te bestempelen als terroristische organisatie. Dat melden persbureau Reuters en de krant The Wall Street Journal zaterdag op basis van anonieme bronnen. Naar verwachting brengt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dit besluit maandag naar buiten. Het zou voor het eerst zijn dat de Verenigde Staten het leger van een ander land formeel aanmerken als terroristische groepering. De Amerikaanse autoriteiten hebben niet gereageerd op de berichtgeving.

Vorig jaar legden de VS al sancties op aan organisaties en personen met banden met de Revolutionaire Garde. De organisatie zelf kreeg geen sancties opgelegd. De republikeinse senator Ben Sasse reageerde vrijdag enthousiast op het nieuws. “Hiermee zouden we veel beter in staat zijn om Iran te beperken in het financieren en exporteren van terreur in het buitenland.”

Lees ook: Grootse revolutie-viering verbloemt Iraanse problemen

Spanningen

De spanningen tussen de VS en Iran zijn de afgelopen jaren steeds verder opgelopen. Vorig jaar trokken de Verenigde Staten zich terug uit de nucleaire deal met Iran. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump was de deal “gebrekkig” en waren de beperkingen die Iran op nucleair gebied werden opgelegd te zwak. Hij waarschuwde Teheran economische sancties “van het hoogste niveau” op te leggen.

Trump legde verschillende sectoren aan banden. Zo werd het verboden om olie af te nemen van Iran. Ook beperkte hij de handel in dollars met Iran, evenals de handel in staal, aluminium, grafiet, edelmetalen, kolen en software voor industriële processen.

De Revolutionaire Garde werd kort na de islamitische revolutie in 1979 opgericht. De garde is onder meer verantwoordelijk voor militaire operaties in het buitenland en heeft aanzienlijke politieke macht in Iran.