Onderzoek Europese Commissie

‘Duitse automakers hadden kartel tegen schone auto’s’

De Duitse autoconcerns BMW, Daimler en Volkswagen hebben bewust de ontwikkeling en invoering van duurzame technologie tegengehouden, aldus de Europese Commissie. De concerns maakten tussen 2006 en 2014 verboden afspraken over uitstootbeperking, zo meldt de Commissie vrijdag.

Door de afspraken werd de consument de mogelijkheid ontzegd om minder vervuilende auto’s te kopen. De drie autobedrijven zouden onder meer geprobeerd hebben om de invoering van deeltjesfilters tegen te houden. Ook zouden ze de grootte van de AdBlue-tank hebben beperkt. AdBlue reduceert de uitstoot van stikstofoxide bij dieselauto’s. De Commissie trekt een voorlopige conclusie, maar het onderzoek loopt nog. Als vast komt te staan dat BMW, Daimler en Volkswagen de mededingingsregels hebben geschonden, kunnen ze een boete tot 10 procent van hun wereldwijde jaaromzet krijgen. (NRC)