Na winst tegen Willem II staat Ajax weer boven PSV

Ajax won in Tilburg met 4-1. De Amsterdammers hebben één wedstrijd meer gespeeld dan PSV. AZ verspeelde punten in de strijd om de derde plek in de eredivisie: het werd 1-1 tegen De Graafschap

Ajacieden David Neres en Frenkie de Jong vieren een doelpunt tijdens de wedstrijd tegen Willem II.
Ajacieden David Neres en Frenkie de Jong vieren een doelpunt tijdens de wedstrijd tegen Willem II. Foto ANP

Ajax staat opnieuw - in ieder geval een dag lang - bovenaan de ranglijst van de eredivisie. De ploeg van trainer Erik ten Hag won zaterdagavond met 4-1 de uitwedstrijd tegen Willem II. Ajax staat nu, met één wedstrijd meer gespeeld, met een punt boven PSV.

Donny van de Beek opende in het eerste kwartier de score voor Ajax. De voorsprong werd gelijkgetrokken door Aleksander Isak, die een strafschop benutte. In de eerste helft ging het spel op en neer en hadden beide ploegen veel kansen. Ajax ging uiteindelijk met 2-1 de rust in dankzij een eigen doelpunt van Freek Heerkens, na een actie van David Neres.

Na de rust bouwden Joël Veltman en Hakim Ziyech de voorsprong verder uit voor Ajax. Ziyech (hij schoot eerder nog op de lat) plaatste de honderdste competitietreffer voor de club uit de hoofdstad. Op 5 mei treft Ajax Willem II opnieuw: dan is de Nederlandse bekerfinale.

AZ gelijk tegen De Graafschap: 1-1

AZ heeft in de strijd met Feyenoord om de derde plek in de eredivisie opnieuw punten laten liggen. De ploeg moest tegen De Graafschap genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1. AZ stond op De Vijverberg lang op voorsprong door een doelpunt van Guus Til in de tweede helft, na een vloeiende aanval via Adam Maher en Mats Seuntjens. In de blessuretijd kwam de thuisclub echter langszij dankzij een inzet van van invaller Daryl van Mieghem: die belandde eerst op de paal, maar stuiterde via de uitgestoken hand van keeper Marco Bizot alsnog in het doel.

In de concurrentie om de derde plek heeft AZ nu twee punten meer dan Feyenoord, dat zondag in Venlo tegen VVV speelt. De Graafschap sprokkelde weer een puntje in de strijd tegen degradatie.

Delano Burgzorg van De Graafschap in duel met AZ-speler Jonas Svensson. Foto ANP

Verder programma

Zaterdagavond won ADO met ruime cijfers van FC Utrecht. Het werd 5-0 in Den Haag, voor FC Utrecht kwam daarmee een einde aan een mooie reeks van acht overwinningen op rij. FC Groningen won thuis met 1-0 van Excelsior. Dat was ook de uitslag bij Heracles-NAC.

Of Ajax de eerste plek in de eredivisie behoudt, ligt aan de uitslag van de wedstrijd Vitesse-PSV, die zondag wordt gespeeld. (ANP.)