‘Meer tijd voor uitwerking klimaatakkoord nodig’

Broeikasgassen Vooral de bekritiseerde CO2-belasting voor de zware industrie is technisch zeer complex, zegt premier Rutte.

Droogte bij een waterpoel in 2018.
Droogte bij een waterpoel in 2018. Foto Eric Brinkhorst/ANP

De uitwerking van het klimaatakkoord neemt langer in beslag dan gedacht. Het kabinet zou in april met voorstellen komen om de uitstoot van broeikasgassen de komende decennia flink te verlagen. Maar vrijdag zei premier Rutte dat dit zo’n „enorme bak werk” blijkt, dat dit vrijwel zeker niet lukt.

Vooral de C02-belasting voor de zware industrie, die het kabinet vorige maand onverwachts aankondigde, blijkt „technisch ongelofelijk complex”. aldus Rutte. De premier en minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) willen een „verstandige” CO2-heffing die bedrijven niet wegjaagt uit Nederland. Het kabinet gaat voor „kwaliteit boven snelheid”, zei Rutte vrijdag.

In de uitwerking van het klimaatakkoord moet komen te staan welke maatregelen het kabinet concreet gaat nemen om de CO2-uitstoot terug te brengen. Wanneer de voorstellen nu zijn afgerond is nog onduidelijk; mogelijk pas na de Europese verkiezingen, die in Nederland plaatsvinden op 23 mei.

Deze week was er kritiek op een gelekte notitie van het kabinet, die in het bezit is van NRC, waarin wordt geschetst hoe de voorgenomen CO2-heffing eruit moet gaan zien. De oppositie vond de voorstellen van Wiebes te beperkt; ze zouden de zware industrie ontzien.

Met name GroenLinks-leider Jesse Klaver maakte zich boos over de plannen. „De man is helemaal in paniek om niks”, zei premier Rutte vrijdag over Klaver. Het kabinet heeft volgens hem nog geen besluiten genomen over de uitstootbelasting. Rutte benadrukte dat de eigen voorstellen van oppositiepartijen GroenLinks en PvdA over de aanstaande heffing nog niet zijn doorgerekend.