Marokkaanse activisten ook veroordeeld in hoger beroep

Nasser Zafzafi, de leider van de demonstratie, kreeg net als in het eerste proces twintig jaar cel opgelegd.

Demonstranten in Rabat houden in 2017 foto's in de lucht van Nasser Zafzafi, de leider van de Marokkaanse Rif-protesten.
Demonstranten in Rabat houden in 2017 foto's in de lucht van Nasser Zafzafi, de leider van de Marokkaanse Rif-protesten. Foto Abdelhak Senna/EPA

De Marokkaanse activist Nasser Zafzafi en tientallen andere deelnemers aan de Rif-protesten van 2016 en 2017 zijn vrijdagavond ook in hoger beroep veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Dat meldt persbureau Reuters. Zafzafi, de leider van de demonstraties, kreeg twintig jaar cel opgelegd.

Drie andere activisten kregen eveneens twintig jaar celstraf. 35 anderen werden opnieuw veroordeeld tot straffen die oplopen tot vijftien jaar cel. Geen van de straffen is veranderd in het hoger beroep.

De activisten weigerden vorig jaar in eerste instantie in beroep te gaan. Ze wilden niet meewerken aan de in hun ogen fraudeleuze en niet-onafhankelijke rechtsgang. Na het vonnis gingen verscheidene activisten in hongerstaking. Het team van advocaten dat hen op vrijwillige basis verdedigt, wist hen uiteindelijk echter toch te overtuigen beroep aan te tekenen.

Lees ook dit interview met Nasser Zafzafi uit 2017: ‘Europese Marokkanen steunen onze strijd’, zegt de protestleider van de Rif

‘Niets nieuws om naar te kijken’

Maar volgens de hoofdaanklager was er voor het gerechtshof in Casablanca geen reden de straffen aan te passen, omdat de activisten en hun advocaten ervoor kozen niet bij de zittingen aanwezig te zijn. Daardoor was er volgens hem “niets nieuws om naar te kijken”.

De advocaten van de activisten reageerden geschokt. Zij zeiden na het eerste proces vorig jaar dat er de nodige procedurefouten waren gemaakt. Ook hoopten zij dat de publieke verontwaardiging in Marokko druk zou zetten op het hof om de straffen te verlagen. Maar dat bleek dus niet het geval.

In het Rifgebied vonden eind 2016 en in 2017 grootschalige demonstraties plaats tegen de corruptie, onderdrukking en achterstelling van de lokale bevolking. De politie pakte honderden mensen op. Tientallen protestleiders gingen de cel in omdat ze de staatsveiligheid in gevaar zouden hebben gebracht. De directe aanleiding voor de protesten was een visverkoper die omkwam toen hij werd geplet in een afvalwagen. Hij was daar in geklommen om zijn vis terug te krijgen die even daarvoor door de autoriteiten in beslag was genomen.

‘Nederland volgt het proces’

Nederland volgt het proces op de voet, laat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten. De rechtszaak is bijgewoond door de Nederlandse ambassade en door een aantal andere diplomatieke vertegenwoordigingen. “De betrokkenen kunnen nog in cassatie gaan”, zegt hij tegen persbureau ANP. Blok wil dan ook eerst kijken hoe de activisten en hun advocaten nu zelf verder willen gaan, voordat Nederland eventuele stappen overweegt.