‘Lokaal geeft bij mij de doorslag’

Hannah Vosseberg (31) viert morgen haar verjaardag en dus slaat ze in biologische supermarkt Odin in voor de vijftien vrienden die bij haar komen eten. „Maar je gaat niet raden wat ik voor ze ga bereiden”, zegt Vosseberg, die kokkin is in een vegetarisch zorgcentrum en ook een vegetarische koksopleiding doet.

O nee? Waarom niet?

„Het grootste deel van de boodschappen had ik al gedaan, dus ik koop nu alleen nog wat er ontbreekt voor de gerechten.”

Ik ben wel benieuwd wat er in je mandje zit.

„Ik heb kappertjes, kikkererwtenmeel, gember, koffie en creamer, amandelmeel, rozijnen, siroop, crackers, kokosmelk en een biet.”

Wat voor feestelijk maal ga je voor je gasten bereiden?

„Ik bak twee taarten, een van chocolademousse en een appeltaart. Dan heb ik toastjes met groene spread. Ook maak ik een ravioli met rauwe biet, hartige soesjes en een venkelsoep. En ik bak een brood. Ik maak alles zelf, op de toastjes na dan.”

Ik neem aan dat je vegetariër bent.

„Ja. Het gaat niet de goede kant op met de wereld, dus ik probeer mijn steentje bij te dragen.”

Waar let je verder op?

„Dat het eten biologisch en lokaal geproduceerd is. Soms moet je kiezen tussen een van die twee, dan geeft bij mij lokaal de doorslag. Dit omdat ik mijn ecologische voetafdruk klein wil houden. Ook probeer ik het meeste in het seizoen te kopen.”