Vijf doden bij grote demonstratie tegen regering Soedan

De demonstranten eisen het vertrek van president Bashir. Ook elders in het land waren zaterdag protesten. In Khartoem gebruikten veiligheidstroepen traangas tegen de betogers.

Soedanese demonstranten gingen zaterdag de straat op in Khartoem.
Soedanese demonstranten gingen zaterdag de straat op in Khartoem. Foto Reuters

Bij massale demonstraties tegen de regering van Soedan zijn dit weekend minstens vijf doden gevallen. Dat zegt de Soedanese Professionele Vakbond, de organisatie achter de protesten, zondag tegen persbureau AP.

Duizenden Soedanezen namen zaterdag deel aan nieuwe protesten tegen de regering in de hoofdstad Khartoum. Ze verzamelden zich voor het hoofdkwartier van het leger, meldden persbureaus AP en Reuters. Bij het verdrijven van de duizenden demonstranten door veiligheidstroepen, waarbij traangas en wapenstokken ingezet werden, vielen vier doden aldus de Professionele Vakbond. Volgens de demonstranten werd er ook geschoten door de ordetroepen.

Het vijfde slachtoffer viel in de naburige stad Omdurman. Een politiewoordvoerder bevestigde tegenover het staatspersagentschap SUNA alleen de dood van de demonstrant tijdens “ongeregeldheden in Omdurman”. Hij noemde de protesten “illegale bijeenkomsten”.

President Bashir dertig jaar aan de macht

De demonstranten eisen het vertrek van president Omar al-Bashir, die al drie decennia lang aan de macht is. De protesten begonnen in december, toen mensen de straat op gingen uit woede over inflatie en voedseltekorten. Behalve in de hoofdstad vonden zaterdag ook elders in het land demonstraties plaats. Zo meldt persbureau AP dat mensen naar een kwartierplaats van de Verenigde Naties zijn gegaan in de buurt van een vluchtelingenkamp in de westelijke regio Darfur.

De Soedanese Professionele Vakbond, de organisatie achter de demonstraties, claimt dat de actie in Karthoem “de grootste is in drie maanden tijd”. De betogers trokken naar het hoofdkwartier van het leger om de strijdkrachten op te roepen zich bij de protestbeweging te voegen en “hun alliantie met het volk uit te roepen en zich te distantiëren van het regime van al-Bashir”.

Lees ook: vanuit het Westen is tegen de Soedanese president Bashir weinig verzet

Noodtoestand

Deelnemers aan het grote protest in Khartoum zwaaiden met vlaggen en zongen liederen. Ooggetuigen zeggen tegen Reuters dat sommige demonstranten met stenen gooiden. Aan het einde van de middag zouden enkele schermutselingen tussen demonstranten en de veiligheidstroepen hebben plaatsgevonden.

President Bashir riep in februari de noodtoestand uit. Met die maatregelen kunnen ordetroepen en de politie hard optreden. Sinds december zijn tientallen doden gevallen onder betogers. Europese landen hebben Bashir’s regime opgeroepen geen geweld te gebruiken.

Volgens de overheid vielen er sinds de start van de protesten 32 doden. Internationale waarnemers spreken over minstens 65 slachtoffers.

Demonstranten zijn zaterdag bijeen gekomen voor het militaire hoofdgebouw in de hoofdstad Khartoem.
Foto AFP
Demonstranten zijn zaterdag bijeen gekomen voor het militaire hoofdgebouw in de hoofdstad Khartoem.
Foto AFP
Demonstranten zijn zaterdag bijeen gekomen voor het militaire hoofdgebouw in de hoofdstad Khartoum.