Groene energie

Noors Oliefonds belegt duurzamer

Het grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld, zet de deur open voor meer beleggingen in groene energie. Dat maakte de Noorse regering vrijdag bekend. Het fonds kan voortaan ook in projecten investeren voor duurzame energie van ondernemingen die niet beursgenoteerd zijn. De regering verdubbelt daartoe ook zijn limiet voor ‘speciale milieu-investeringen’ naar 120 miljard Noorse kronen (12,4 miljard euro). Het Noorse staatspensioenfonds is sinds 1990 opgebouwd met de olie-inkomsten van het land. Het investeringsfonds, dat vaak het ‘Oliefonds’ wordt genoemd, had eind 2018 een waarde van omgerekend 855 miljard euro. Volgens de Noorse regering moet de beslissing niet worden gezien als een klimaatmaatregel, maar als onderdeel van de investeringsstrategie. (NRC)