Gemeente Den Haag maakt per ongeluk 2,5 miljoen euro te veel over

69 mensen kregen in totaal 2,5 miljoen euro uitgekeerd door een foutieve betaling van de gemeente Den Haag.

Hal van het stadhuis in Den Haag.
Hal van het stadhuis in Den Haag. Foto Lex van Lieshout/ANP

De gemeente Den Haag heeft per ongeluk 2,5 miljoen euro te veel overgemaakt aan mensen die meededen aan een project rond arbeidsparticipatie. Het gaat in totaal om 69 mensen die tienduizenden euro’s te veel op hun rekening gestort kregen. Dat bevestigt de gemeente zaterdag na berichtgeving in De Telegraaf.

De zaak kwam donderdag aan het licht na een steekproef van de gemeente. De mensen die de foutieve betaling hebben ontvangen zijn inmiddels benaderd en de gemeente zegt bezig te zijn het geld terug te halen. Volgens De Telegraaf ontvingen de deelnemers van het arbeidsproject tussen de 30.000 en 150.000 euro per persoon. De gemeente kon deze bedragen niet bevestigen.

De fout is gemaakt bij de uitbetaling van de zogeheten ‘premie proefplaatsing’. Deze premie is bedoeld voor mensen met een uitkering die inmiddels aan het werk zijn en de intentie hebben om in dienst te treden. Hoe de fout heeft kunnen gebeuren, is nog niet bekend. De gemeente laat weten een onderzoek te zijn begonnen en “de gang van zaken te betreuren”.

Spoeddebat

Oppositiepartij PvdA heeft in Den Haag een spoeddebat aangevraagd. Fractievoorzitter Martijn Balster spreekt op Twitter over “een ontzettende blunder”. Ook de fractievoorzitter van het CDA Daniëlle Koster spreekt op Twitter over een “megablunder” en heeft vragen ingediend bij het college. Ook gemeenteraadslid Daniël Scheper van coalitiepartij D66 is kritisch en vraagt zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Twitter avatar KosterDanielle Danielle Koster Hierbij de vragen die ik heb ingediend nav bericht @telegraaf over megablunder van @GemeenteDenHaag waardoor 2,5 mln is overgemaakt aan werkzoekenden. Hoe kon dit gebeuren, waarom gingen er geen alarmbellen rinkelen en waarom komt college hier niet zelf mee? #raad070 @CDADenHaag https://t.co/pcb7OTYgwj

De gemeente Amsterdam maakte in 2013 ook al eens een fout met uitbetalingen en keerde 188 miljoen euro te veel uit. Toen was de fout dat het bedrag in centen was uitgekeerd in euro’s.