Dodental overstromingen Iran naar zeventig

Iran kampt al bijna drie weken met hevige regenval. Zo’n 86.000 mensen zijn opgevangen in noodcentra.

Een Iraanse man tilt zijn zoontje door het water in zijn overstroomde dorp nabij de stad Ahvaz.
Een Iraanse man tilt zijn zoontje door het water in zijn overstroomde dorp nabij de stad Ahvaz. Foto Saeed Soroush/EPA

Het dodental door de overstromingen in Iran is opgelopen naar zeventig. Dat meldt persbureau Reuters zaterdag. Ook is Iran begonnen nog meer dorpen en steden te evacueren in de olierijke regio Khuzestan. Iran kampt al bijna drie weken met hevige regenval.

Daar het stijgende water dreigde een dam in de rivier Karkheh overbelast te raken. Het was noodzakelijk die dam deels te openen. Daardoor steeg het water in de achterliggende regio nog verder. Volgens de provinciale gouverneur betreft het de ergste overstroming in zeventig jaar in het gebied. In totaal zijn circa 1.900 dorpen en steden getroffen door de overstromingen. Iran riep eerder al de noodtoestand uit in de meeste provincies als gevolg van de wateroverlast.

86.000 mensen opgevangen in noodcentra

De provinciale gouverneur van Khuzestan riep alle vrouwen en kinderen in het voor evacuatie aangemerkte gebied op te vluchten voor het water. Maar hij vroeg de mannen en jongeren juist te blijven om een nooddijk te bouwen die het water wellicht uit hun dorpen en steden kan weren. Al zo’n 86.000 mensen zijn opgevangen in noodcentra.

De verwachting is dat het maandag eindelijk stopt met regenen. De regering van Iran heeft zijn burgers, en in het bijzonder de getroffen boeren, beloofd dat hun financiële verliezen door de overstromingen worden gecompenseerd. Dat zal echter nog niet eenvoudig zijn, stelt Reuters, doordat de staatskas van Iran door de sancties van de Verenigde Staten niet erg goed gevuld is.