Bemanning reddingsschip Sea-Eye vraagt Malta om hulp

De regering in Valletta had eerder aangegeven dat het Duitse reddingsschip niet mocht aanmeren in een haven. Het schip de Alan Kurdi heeft 64 geredde migranten aan boord.

Het schip de Alan Kurdi, dat wordt gebruikt door de Duitse hulporganisatie Sea-Eye.
Het schip de Alan Kurdi, dat wordt gebruikt door de Duitse hulporganisatie Sea-Eye. Foto Fabien Heinz/Reuters via Sea-eye

De Duitse hulporganisatie Sea-Eye heeft de regering van Malta om toestemming verzocht om met haar reddingsschip Alan Kurdi aan te meren in een haven. Het schip heeft 64 migranten aan boord, die woensdag werden opgepikt voor de Libische kust.

Volgens een woordvoerder van de organisatie is de situatie “niet lang meer vol te houden”. Op beelden die de bemanning op sociale media deelt, is te zien dat de geredde migranten in reddingsdekens en aluminiumfolie op het dek slapen. Het eten wordt gerantsoeneerd. “Het weer wordt slechter”, laat de bemanning weten.

Ondertussen is er onzekerheid over wat er gaat gebeuren met de opvarenden. De Duitse regering heeft vrijdag laten weten bereid te zijn een aantal van de migranten aan boord op te nemen, maar voelt zich niet verantwoordelijk voor alle 64 mensen. Het wil dat lidstaten van de Europese Unie samenwerken bij het opnemen van de migranten.

Malta en Italië

Dat zorgt voor wrevel met Malta en Italië. Beide landen lieten donderdagavond al weten dat zij het schip de toegang tot een haven zouden weigeren. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zei dat juist Duitsland zich over de migranten moet ontfermen, omdat het schip Alan Kurdi ook onder een Duitse vlag vaart.

Zaterdag wilde de regering van Malta niet ingaan op de situatie op het reddingsschip. Een woordvoerder in Valletta liet aan persbureau ANP weten dat “de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden”.