Zimbabweaanse regering geeft 137.000 euro uit aan pruiken voor rechtszaal

Critici vinden de aanschaf onverdedigbaar. Niet alleen omdat het om veel geld gaat, maar ook omdat de pruiken teruggrijpen op het koloniale verleden.

De Zimbabweaanse opperrechter Luke Malaba, getooid met een pruik.
De Zimbabweaanse opperrechter Luke Malaba, getooid met een pruik. Foto Aaron Ufumeli/EPA

De aanschaf van nieuwe pruiken voor rechters en strafrechtadvocaten heeft in Zimbabwe voor ophef gezorgd. De regering kocht 64 pruiken ter waarde van omgerekend ruim 137.000 euro bij een gespecialiseerde Britse kledingwinkel. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Critici spreken over een traditie uit het koloniale verleden waar in een modern Zimbabwe geen ruimte voor zou mogen zijn.

De handgemaakte pruiken zijn gemaakt van paardenhaar en kosten zo’n 2.000 euro per stuk. Absurd, meent advocaat Dumisani Nkomo. “Dit zijn niet de juiste prioriteiten. We moeten ons richten op zaken als de boterham van de bevolking, en zouden uitgaven aan onnodige luxeproducten moeten vermijden.”

Zimbabwe kampt met een haperende economie. Zo’n 63 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens en na een mislukte oogst lopen 5,3 miljoen mensen het risico op ondervoeding. Ook werd het land onlangs getroffen door cycloon Idai.

‘Koloniaal systeem’

Dat het gebruik van pruiken in de rechtszaal nog stamt uit de tijd dat Zimbabwe een Britse kolonie was, maakt de aanschaf volgens sommige Zimbabweanen extra kwalijk. “We hebben het over een land dat al meer dan veertig jaar onafhankelijk is”, zegt de Zimbabweaanse advocaat en politiek commentator Lloyd Msipa op de radio bij de BBC. “Het gerechtssysteem in Zimbabwe is nog erg koloniaal. En dat terwijl hoogste rechter Luke Malaba nota bene zelf een voormalig onafhankelijkheidsstrijder is.”

Zimbabwe werd in 1980 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Opperrechter Malaba, die aan het hoofd staat van het Hooggerechtshof, zou volgens The Guardian koste wat kost willen vasthouden aan de pruikentraditie. De eerste pruiken zijn inmiddels al geleverd.