Wiebes schermt weer met doorrekeningen CO2-heffing

Minister Erik Wiebes zegt dat hij nog wacht op doorrekeningen voor hij een definitieve beslissing neemt over de CO2-heffing. De Kamer wil de regels rond donaties aan politieke partijen verscherpen. En voldoet het lerarenmeldpunt van FvD aan de privacyregels?

VERSTANDIGE HEFFING: En weer schermt minister Erik Wiebes met doorrekeningen. Afgelopen week werd duidelijk dat de “verstandige CO2-heffing”, die hij en premier Mark Rutte hadden aangekondigd, niet betekent dat bedrijven over álle uitstoot gaan betalen, maar alleen voor de ‘overtollige’ CO2. Tot ergernis van GroenLinks en de PvdA, die op een zogenoemde ‘vlakke’ heffing hadden gerekend. Wiebes probeert de boel nu te sussen: in een brief aan de Kamer laat hij weten dat er nog geen knopen zijn doorgehakt. De PvdA heeft ook laten doorrekenen wat de gevolgen zijn van een CO2-heffing zoals de partij die het liefst wil. Het definitieve besluit valt pas als ook die cijfers beschikbaar zijn, aldus Wiebes. Volgens het Radio1-programma De Nieuws BV heeft Wiebes al tegen het bedrijfsleven gezegd dat het zich geen zorgen hoeft te maken over een ‘vlakke’ heffing.

DONATIES: “Binnen de EU heb je ook extreemrechts, zoals Orban en Le Pen.” Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil donaties aan politieke partijen aan banden leggen: giften van buiten de EU worden verboden. De Tweede Kamer is kritisch. Van SP tot SGP vragen partijen zich af: waarom worden niet alle giften uit het buitenland verboden? Donaties van buiten de EU komen nauwelijks voor: De PVV ontving de afgelopen jaren meer dan 100.000 euro via de Amerikaanse anti-islamactivist David Horowitz, maar vanaf 2017 zijn die giften stopgezet. De PVV deed overigens niet mee aan het debat.

SP-PLAN BIJ VVD: VVD omzeilt het vaakst de publicatieplicht: giften vanaf 4.500 euro moeten worden gemeld, maar die stromen bij de VVD het vaakst via stichtingen binnen, zodat de daadwerkelijke donateur alsnog anoniem blijft. Desondanks loopt de partijkas van de VVD langzaam leeg. De partij heeft daar een oplossing voor bedacht die bij de SP lijkt te zijn afgekeken: alle 335 volksvertegenwoordigers, landelijk en lokaal, moeten straks 1.000 euro per jaar afdragen van hun gage. Bij de SP dragen alle politici een flink deel van hun loon af aan de partij. In het verleden was de VVD juist altijd bijzonder kritisch op de strenge afdrachtregeling van de SP, omdat die de onafhankelijkheid van de volksvertegenwoordigers zou ondermijnen. Dat de VVD nu ook zo’n afdrachtregeling voorstelt, leidt bij de SP tot lachende gezichten: ”Hartstikke mooi”, vindt SP-Kamerlid Ronald van Raak.

MELDPUNT: Is het meldpunt van FvD voor ‘linkse indoctrinatie’ in het onderwijs in strijd met de privacyregels? De Autoriteit Persoonsgegevens heeft om opheldering gevraagd, meldt het AD, want het is de vraag of het wetenschappelijk bureau van FvD wel namen van docenten mag verzamelen. ”Als je een bestand aanlegt met daarin persoonsgegevens, zoals de namen van leraren en hun politieke voorkeur, dan moet je een wettelijke grondslag hebben, een goede reden, om dat te doen. Die zie ik niet zo 1-2-3”, stelt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. Op de website benadrukt FvD dat er niet wordt opgeroepen om namen of filmpjes van docenten te delen. Maar de klachten worden verzameld per mail en niet via een gestructureerd formulier. Wolfsen wil daarom weten welke gegevens precies worden opgestuurd en verzameld. Hij stelt dan mogelijk een onderzoek in.

DIERENFAMILIE: “We zijn geen echte politici, gewoon een stel mensen met gekke ideeën.” Aan het woord is Martin Buschmann van de Partei Mensch Umwelt Tierschutz, de Duitse zusterpartij van de Partij voor de Dieren. Hij droomt van een eigen politieke familie in het Europees Parlement, “liefst in de nabije toekomst”. Maar dat zit er voorlopig nog niet in: daarvoor zijn minimaal 25 zetels nodig. De PvdD en de Duitse zusterpartij zitten al met beide één zetel in het Europarlement. Maar inmiddels is er, naast Nederland en Duitsland, in nog negen landen een dierenpartij opgericht. Zij hopen in mei met in totaal zeven zetels in het Europarlement te komen: nog maar 18 te gaan tot er een eigen Europese familie mag worden opgericht.

QUOTE VAN DE DAG:

Het “ziet er apart uit”, een GroenLinkser die stemt voor een autorace, “dat begrijp ik ook wel. Maar ik moet doen wat goed is voor het dorp. Binnen Zandvoort snappen ze dat. Buiten Zandvoort niet.”

GroenLinks-raadslid Karim el Gebaly vertelt waarom hij vóór de komst van een vervuilende F1-Grand Prix in Zandvoort stemde.