Vlaggenparade zoekt buitenlandse Rotterdammers

Mini-consulaten De Vlaggenparade vraagt Rotterdammers die elders geboren zijn om iets te vertellen over het land waar zij geboren zijn.

Foto Robin Utrecht/ANP

Rotterdammers aller landen, verenigt u! Op de Vlaggenparade op de Boompjes kunt u uw land van herkomst vertegenwoordigen. Stichting Vlaggenparade Rotterdam heeft het initiatief genomen om elke nationaliteit in Rotterdam een gezicht en een stem te geven.

Meer dan twintig jaar al wapperen de vlaggen van alle landen die door de Verenigde Naties zijn erkend, vanaf het Leuvehoofd met het monument De Boeg in de richting van de Willemsbrug. Ze zijn daar destijds neergezet om het internationale karakter van de stad te benadrukken.

Maar hoe hard ook de wind ze soms laat wapperen, vlaggen blijven iets statisch houden. Daarom zocht de stichting naar een manier om ze te verrijken. Vandaar het idee om er een soort ‘mini-consulaatjes’ van te maken, zegt Anne Bloemendaal, bestuurslid van de Stichting Vlaggenparade Rotterdam. „Wij heten hier iedereen welkom, en dan is het leuk om Rotterdammers de mogelijkheid te bieden om zich te verdiepen in het land van herkomst.”

Mini-zelfportretje

Het werkt simpel: richt je mobiele telefoon op de QR-code op de mast, en internet verwijst je direct naar de pagina van het land op de website vlaggenparade.nl. Daarop is de vlag afgebeeld en staan er wat weetjes over het land in kwestie. Plus een filmpje van een Rotterdammer die in dat land is geboren, een mini-zelfportretje van nog geen twee minuten waarin hij of zij iets vertelt over geboorteland en huidige woonplaats.

Zo is daar Joel Junior die met broers en zussen uit Angola overkwam, en uitlegt dat hij in Rotterdam heeft leren vechten en heeft leren opstaan. Hij werkt als coach persoonlijke ontwikkeling: „Ik help mensen om veerkrachtig te worden en het beste uit zichzelf te halen”, zegt hij in het filmpje terwijl hij uitkijkt over de stad.

Of neem Fabio Iori, die hier op zijn zestiende kwam voetballen bij Excelsior, dankzij een Nederlandse trainer in Ethiopië, zijn geboorteland dat, zo vertelt hij, het enige is in Afrika dat nooit is gekoloniseerd. In Rotterdam leerde hij eerst straattaal, pas later kwam hij er achter dat ‘osso’ in gewoon Nederlands huis betekent. „Ik op twee plekken kunnen leven. Dat is een blessing, want Afrika is anders dan Europa. Ik heb perspectief van beide kunnen krijgen.” Fabio Iori treedt op als rapper onder de artiestennaam FABZ Pi en heeft al in de finale van de Grote Prijs van Rotterdam gestaan.

De stichting zoekt uitdrukkelijk mensen die verschillende rollen vervullen in de stad, zegt Bloemendaal: in een winkel werken, of in een ziekenhuis, of als advocaat. „Juist om dat eendimensionale beeld te doorbreken dat nog wel eens heerst over mensen van buitenlandse afkomst en over de landen waar ze vandaan komen. Bijna iedereen kent de kaasdame van de Oude Binnenweg. Er zijn er weinig die Rotterdamser zijn dan zij. Maar Takuhi Cekem is op haar zevende vanuit Armenië naar hier gekomen.”

Mensen gezocht

Het project is nog maar enkele weken onderweg. Drie filmpjes staan inmiddels op de site, een handvol is inmiddels in productie. Iedereen die mee wil doen, kan zich melden via de website. Het criterium is dat mensen niet hier geboren zijn, zich in het Nederlands kunnen uitdrukken en een band hebben met de stad, aldus Bloemendaal. Expats die hier tijdelijk bivakkeren komen niet in aanmerking.

Met ruim 170 nationaliteiten is er nog een lange weg te gaan. Is het de bedoeling dat die allemaal een vertegenwoordiger krijgen? Bloemendaal: „Dat zou te gek zijn. Maar als we binnen twee jaar op de helft zijn, dan hebben we negentig filmpjes en zou ik dat al heel mooi vinden. Laten we dat maar als doel stellen.”

Hoe verschillend de mensen die erin optreden en de verhalen die ze vertellen ook moge zijn, één ding hebben alle filmpjes gemeen. Ze beginnen met een shot van de gevel van het pand op het Tiendplein, boven café Holy Smoke, met daarop de dichtregel van Rien Vroegindewij: ‘Als iedereen ergens anders vandaan komt is niemand een vreemde.’