Verkiezingsuitslagen

Turks staatspersbureau onder vuur

Het Turkse staatspersbureau Anadolu ligt zwaar onder vuur voor de wijze waarop het de uitslag van de lokale verkiezingen in Istanbul heeft gemeld. De burgemeesterskandidaat van de oppositie, Ekrem Imamoglu, eist het ontslag van de directeur van Anadolu. Hij zou zijn publieke taak hebben verzaakt door de uitslag twaalf uur lang achter te houden van de kiezers.

Toen zondag om 23.20 uur nog iets meer dan 1 procent van de stemmen moest worden geteld, en Imamoglu op het punt stond om Binali Yildirim, de kandidaat van de AK-partij, in te halen, stopte Anadolu ineens met het melden van uitslagen. Imamoglu zei dat uit de uitslagen bleek dat hij had gewonnen, en riep Anadolu op ze bekend te maken. Dit gebeurde pas veel later.

Anadolu zegt dat het geen uitslagen meer heeft gemeld omdat de kiescommissie stopte met het tellen van de stemmen en geen uitslagen meer publiceerde. Maar die houdt vol dat Anadolu helemaal geen uitslagen van de kiescommissie krijgt. Dat werpt de vraag op waar het persbureau zijn gegevens dan op baseert.

Nadat Erdogan zijn greep op de media heeft vergroot, is Anadolu nog de enige die ’s avonds de uitslagen meldt. De oppositie verwijt Anadolu, en staatszender TRT, al langer een spreekbuis voor de AKP te zijn.