Verdachte aanslag Christchurch psychiatrisch onderzocht

Vrijdag was de eerste zittingsdag in het proces tegen Brenton Tarrant, de verdachte van de aanslagen in Christchurch.

Een politieagent voor de rechtbank in Christchurch vrijdag.
Een politieagent voor de rechtbank in Christchurch vrijdag. Foto Mark Baker/AP

De Australiër die wordt verdacht van de aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch moet psychiatrisch worden onderzocht om te bepalen of hij kan worden berecht. Dat heeft de rechtbank vrijdag bepaald tijdens de eerste zittingsdag. Naar verwachting duurt het onderzoek twee tot drie maanden.

Lees ook: De schutter van Christchurch reisde door Europa op zoek naar zijn eigen gelijk

De rechts-extremist Brenton Tarrant wordt 50 keer moord en 39 keer poging tot moord ten laste gelegd. De 28-jarige Tarrant wilde in eerste instantie zijn eigen verdediging voeren, maar heeft nu toch twee advocaten in de arm genomen. Hij woonde de zitting bij via een videoverbinding vanuit de zwaarbeveiligde gevangenis waar hij vastzit.

Verbod

Tarrant wordt ervan verdacht op 15 maart het vuur te hebben geopend in twee moskeeën. Hierbij kwamen in totaal vijftig mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond. De aanval was voor premier Jacinda Ardern reden om alle automatische en semi-automatische aanvalswapens te verbieden. De nieuwe wet wordt volgende week donderdag van kracht.

Tarrant publiceerde eerder rechts-extremistische teksten op Facebook en de schietpartij werd live gestreamd op zijn account. Eind maart kondigde Facebook aan wit nationalisme en wit separatisme actief te gaan weren. Het parlement in Australië nam donderdag een wet aan waarmee bestuurders van sociale media bestraft kunnen worden als ze te weinig doen tegen streams van geweldsmisdrijven.