Veldrijdster Denise Betsema test positief op anabole steroïden

De dopingcontrole vond plaats in januari tijdens de wereldcup veldrijden in Hoogerheide. Ze zegt “ontgoocheld” en “absoluut onschuldig” te zijn en wil de uitslag aanvechten.

De veldrijdster in actie tijdens de wereldkampioenschappen voor vrouwen in het Deense Bogense in februari.
De veldrijdster in actie tijdens de wereldkampioenschappen voor vrouwen in het Deense Bogense in februari. Claus Fisker/EPA

De Nederlandse veldrijdster Denise Betsema heeft eind januari positief getest op spierversterkende anabole steroïden. De geplande dopingcontrole vond plaats tijdens de wereldcup veldrijden in Hoogerheide, meldt de internationale wielerunie UCI vrijdag.

De 26-jarige wielrenner is voorlopig geschorst. In een reactie tegen NOS zegt ze “ontgoocheld” en “absoluut onschuldig” te zijn. Ze gaat de uitslag aanvechten en een contra-expertise aanvragen. Het management van de Belgische veldritploeg Marlux-Bingoal waar Betsema rijdt, zegt het het resultaat van de contra-expertise af te wachten.

Betsema verlengde eind februari haar contract bij de Marlux-Bingoal tot aan 2023. Ze brak afgelopen seizoen door, toen ze onder meer de wereldbekerwedstrijd in Koksijde en de Superprestigewedstrijd in Middelkerke won. Ze werd vierde op het wereldkampioenschap in Denemarken begin februari.