David Malpass nieuwe president Wereldbank

De keuze voor Trump-vertrouweling Malpass is controversieel. Hij heeft regelmatig kritiek geuit op de Wereldbank.

David Malpass, de nieuwe Wereldbank-president, ondersteunde Trump bij diens presidentscampagne in 2016.
David Malpass, de nieuwe Wereldbank-president, ondersteunde Trump bij diens presidentscampagne in 2016. Foto Sait Serkan Gurbuz/AP

De Amerikaanse econoom David Malpass wordt de nieuwe president van de Wereldbank. Dat maakte de Wereldbank vrijdag bekend.

De 63-jarige Amerikaan staat bekend als een vertrouweling van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij ondersteunde Trump bij diens presidentscampagne in 2016. Recentelijk bekleedde Malpass een hoge functie binnen het ministerie van Financiën, waar hij zich bezighield met internationale economische zaken. Hij had in deze functie ook de Wereldbank in portefeuille.

De keuze voor de econoom Malpass is controversieel, omdat hij regelmatig kritiek heeft geuit op de Wereldbank, die geld uitleent aan armere landen. Zo noemde hij het instituut „vastgeroest” en pleitte hij voor minder geld voor China, dat volgens hem voldoende op eigen benen kan staan.

Traditiegetrouw krijgt de Wereldbank als president de kandidaat die wordt voorgedragen door de VS. Dat is al zo sinds de oprichting van het instituut in 1946. De Verenigde Staten zijn de grootste aandeelhouder van de Wereldbank.

Tegenkandidaat

Toen Malpass twee maanden geleden door president Trump werd genomineerd, rees de vraag of dat zo zou blijven. Vervolgens ging meldde zich er geen tegenkandidaat. De Wereldbank zei vrijdag dat het Malpass unaniem heeft geselecteerd. Hij begint aanstaande dinsdag. De president van de Wereldbank wordt aangesteld voor een periode van vijf jaar.

Het presidentschap van de Wereldbank was vacant sinds de Koreaans-Amerikaanse Jim Yong Kim in januari geleden plotseling aankondigde af te treden. Hij maakte zijn termijn, die tot 2022 zou lopen, niet af.

Lees ook: De controversiële keuze van Trump voor de Wereldbank