‘Troepen generaal Haftar nemen vliegveld Tripoli in’

Ondanks een oproep van een “diep bezorgde” VN-chef Guterres om de opmars de staken, gaat de opstandige generaal door met zijn plan om Tripoli in te nemen.

De Libische generaal Khalida Haftar gaat door met zijn offensief om Tripoli in te nemen.
De Libische generaal Khalida Haftar gaat door met zijn offensief om Tripoli in te nemen. Foto Abdullah Doma/AFP

Troepen van de Libische generaal Khalifa Haftar zeggen vrijdag het internationale vliegveld van Tripoli te hebben ingenomen, enkele tientallen kilometers van de hoofdstad. Dat zegt een woordvoerder van het zelfbenoemde Libische Nationaal Leger (LNA) tegen persbureau Reuters. Ondanks een oproep van een “diep bezorgde” VN-chef António Guterres om het geweld te staken, lijkt de commandant vastbesloten te zijn om Tripoli in te nemen.

Lees ook: Geweld laait op, slag om Tripoli dreigt

Minister van Binnenlandse Zaken Fathi Ali Bashaga zei later op de avond op televisie dat de regeringstroepen de controle over het vliegveld weer hadden overgenomen, maar Haftar ontkende dat.

Donderdag werd duidelijk dat LNA-troepen na kleinschalige schermutselingen de stad Gharyan zo’n 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad in handen hadden. Inmiddels zou de LNA doorgestoten zijn tot de plaatsen Wadi al-Rabie, Suq al-Khamis en Qasr ben Ghashir - vlakbij het internationale vliegveld van Tripoli.

Wel lukte het regeringstroepen om in het plaatsje Zawiya ten westen van Tripoli 145 krijgsgevangenen te nemen, schrijft persbureau Reuters. Ook werden zes gewapende voertuigen ingenomen. De regering heeft troepen teruggeroepen uit de grensstad Misrata om Tripoli te verdedigen voor het aanstaande beleg van Haftar.

‘Tot terrorisme verdreven is’

Secretaris-generaal Guterres was de afgelopen dagen op bezoek in Libië om te spreken over onderhandelingen tussen strijdende partijen die later deze maand gepland zijn. Hij zei het land “met pijn in het hart en grote zorgen” te verlaten. De VN hopen op een politieke oplossing. “Wat er ook gebeurt, de VN zetten zich in om het Libische volk te helpen.”

Guterres ontmoette ook generaal Haftar in Benghazi. Volgens de zender Al-Arabiya TV zei de generaal tegen de VN-chef door te zullen gaan “totdat terrorisme verdreven is”. De VN-Veiligheidsraad komt later op vrijdag bijeen om te spreken over de escalatie in Libië.

Haftar droeg donderdag in een video getiteld ‘Bevrijd Libië’ zijn eenheden op om de hoofdstad in te nemen. Daar is de internationaal erkende regering van Fayez al-Serraj gevestigd. Regeringstroepen die zich overgeven zouden worden gespaard. Haftar - een voormalig generaal onder de in 2011 verdreven dictator Moammar Gaddafi- opereert namens een rivaliserende regering die gevestigd is in Benghazi.

‘Geen militaire oplossing’

Vrijdag kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen bijeen om te praten over de situatie in Libië, schrijft persbureau Reuters. Ze verklaarden sterke bezwaren te maken tegen het optreden van generaal Haftar.

“We geloven dat er geen militaire oplossing is voor het conflict in Libië. [...] Elke partij die aanzet tot verder geweld tegen burgers brengt schade toe aan onschuldige mensen en staat de vrede die het Libische volk verdient in de weg.”