Thuiskok

Kokossoufflé

lemon grass isolated on a white background.
lemon grass isolated on a white background.

Een dessert van een van mijn lievelingschefs, Dennis Huwaë. Deze soufflé is onderdeel van een uitstekend groter dessert, maar dat past niet in deze kleine rubriek. Sowieso vind ik het tijd voor een herwaardering van de soufflé, je ziet het zelden op de kaart.

Maak de coulis één dag van tevoren. Rooster het kokos in een droge koekenpan of in de oven. Schud regelmatig tot het gelijkmatig licht gekleurd is. Kneus de stengel citroengras en leg er een knoop in. Breng in een pan de melk met suiker naar smaak en een snufje zout, het kokos en het citroengras aan de kook en zet de pan van het vuur. Laat de melk een nacht staan zodat de smaken zich kunnen mengen. Zeef de melk.

Verhit voor de kokossoufflé de oven tot 180 graden. Vet een souffléschaal in met boter. Verwarm de kokos-coulis en bind deze af met de maizena en het aardappelzetmeel. Klop in een vetvrije kom de eiwitten met de suiker tot schuim dat in pieken blijft staan. Spatel 50 mililiter van de kokos-coulis en het geraspte kokos door het eiwitschuim. Giet de soufflémassa rustig in de voorbereide schaal en bak de soufflé twaalf minuten in de oven tot hij mooi gerezen en licht gekleurd is. Serveer de soufflé rechtstreeks uit de oven om te voorkomen dat hij inzakt.