Schaatsen

Jumbo controleert talenten op gebruik van medicijnen

Schaatsploeg Jumbo-Visma wil talenten die in aanmerking komen voor een contract onderwerpen aan haaranalyses. Dat zei teamarts Gee van Enst donderdagavond bij Nieuwsuur. De ploeg van coach Jac Orie controleert de schaatsers al enige tijd op bloedwaardes. Met de haartesten wil de ploeg er zeker van zijn dat een nieuwkomer bijvoorbeeld niet onnodig Thyrax heeft gebruikt, een middel voor mensen met schildklierproblemen dat ook prestatiebevorderend zou zijn.

„We kijken of we met haaranalyse terug kunnen gaan in de geschiedenis van de persoon. Of een schaatser dingen heeft gebruikt, waarvan hij zegt dat hij ze niet heeft gebruikt”, zei Van Enst, die sowieso het gebruik van het niet verboden Thyrax, populair bij Nederlandse schaatsers, niet meer accepteert. „Als je Thyrax gebruikt, kom je niet in onze ploeg. Ook al gebruik je het terecht. Sinds een jaar bevragen wij schaatsers daarop.”

Vorig jaar zei Cees-Rein van den Hoogenband, chef-arts van TeamNL, al dat het medicijngebruik in het Nederlandse schaatsen is doorgeschoten. Dat gebeurde nadat schaatsbond KNSB topschaatsers per brief al had gewaarschuwd. De KNSB laat in een reactie weten dat het alle controles sinds 2006 heeft ondergebracht bij de Dopingautoriteit. (ANP)