Rutte: uitwerking klimaatakkoord gaat langer duren

Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Mogelijk komt de uitwerking pas na de Europese verkiezingen in mei.

Premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persbijeenkomst vrijdag.
Premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persbijeenkomst vrijdag. Foto Lex van Lieshout/ANP

De uitwerking van het klimaatakkoord neemt langer in beslag dan gedacht. Het plan was dat het kabinet in april nog met voorstellen zou komen die de uitstoot van broeikasgassen de komende decennia flink zouden verlagen. Maar vrijdagmiddag zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat dit zo’n “enorme bak werk” blijkt, dat het vrijwel zeker niet lukt om de uitwerking deze maand af krijgen.

Vooral de voorgenomen C0₂-belasting voor de zware industrie blijkt “technisch ongelofelijk complex”. Het kabinet kondigde die heffing vorige maand onverwacht aan. Rutte zei toen dat de industrie zonder heffing niet in staat zal zijn de gevraagde bijdrage te leveren aan de vermindering van de uitstoot. De premier en minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) willen een “verstandige” CO₂-belasting die bedrijven niet wegjaagt. Het kabinet gaat voor “kwaliteit boven snelheid”, zei Rutte vrijdag.

Lees ook: Veel kritiek op voorstel Wiebes voor CO2-heffing

Mogelijk uitstel tot na de verkiezingen

Wanneer de uitwerking van het klimaatakkoord er dan wel komt, hield Rutte vaag. Voor de zomer zou het er moeten zijn. Mogelijk komen de plannen pas na de Europese verkiezingen, die in Nederland plaatsvinden op 23 mei. In de uitwerking van het klimaatakkoord moet komen te staan welke maatregelen het kabinet concreet gaat nemen om de CO₂-uitstoot terug te brengen.

Deze week was er kritiek op een gelekte notitie van het kabinet, in handen van NRC, die schetst hoe de voorgenomen CO₂-heffing eruit moet gaan zien. De oppositie vond de voorstellen van Wiebes te beperkt; ze zouden de zware industrie ontzien. Met name GroenLinks-voorman Jesse Klaver maakte zich er boos om. “De man is helemaal in paniek om niks”, zei de premier daar vrijdag over. Het kabinet heeft volgens hem nog geen besluiten genomen over de uitstootbelasting. Rutte benadrukte dat de voorstellen van oppositiepartijen GroenLinks en PvdA over de aanstaande heffing nog niet zijn doorgerekend.