Opinie

Rijk door boek en bal

Frits Abrahams

Spontaan sloeg ik achterover toen ik hoorde welk geldbedrag de Belgische schrijver Bart Moeyaert krijgt voor het winnen van de Astrid Lindgren Memorial Award, een soort Nobelprijs voor jeugdliteratuur: 480.000 euro! Dat maakt de P.C. Hooft-prijs, die ‘maar’ 60.000 euro oplevert, tot een soort troostprijs voor talentvolle debutanten.

De échte Nobelprijs, ook die voor literatuur, is nóg profijtelijker – 919.000 euro – maar daar zal Moeyaert geen moeite mee hebben. Voorlopig ongehinderd door financiële zorgen kan hij zich wijden aan zijn literaire oeuvre. Welke schrijver wil dat niet?

In de periode 2013-2017 waren er onder de literair-culturele auteurs in Nederland maar 35 die met hun royalty’s boven het modale inkomen van 37.000 euro uitkwamen. Met het bedrag dat Moeyaert krijgt, komt de literaire sector enigszins in de buurt van de bedragen die in de wereld van entertainment en sport normaal zijn geworden. Ter vergelijking: de winnaars van het enkelspel op Wimbledon kregen vorig jaar 2,27 miljoen euro.

Het nieuws over de prijs voor Moeyaert viel samen met bericht geving over de vermogens van grootverdieners in de topsport. Het zakenblad Quote berekende dat Arjen Robben met 58 miljoen euro de rijkste Nederlandse voetballer is, gevolgd door Robin van Persie (46 miljoen) en Wesley Sneijder (37 miljoen). Zelfs een vrij gewone voetballer als rechtsback Gregory van der Wiel verdiende nog altijd zo’n 18 miljoen in zijn hele carrière.

De Volkskrant publiceerde een lijstje van de geschatte jaarsalarissen van de best verdienende Nederlandse sporters. 1. Max Verstappen, 20 miljoen euro bij Red Bull. 2. Xander Bogaerts (honkballer bij Boston Red Sox) 16,7 miljoen euro. 3. Frenkie de Jong, straks 16 miljoen euro bij Barcelona.

Dat jaarsalaris van Frenkie bracht mij op enkele uiterst materiële gedachten. Kennelijk is in de voetbalsport een financiële hausse van ongekende omvang gaande. Als hij zich bij Barcelona in het eerste elftal handhaaft, zou hij in vier seizoenen meer kunnen verdienen dan Robben in zijn hele carrière.

De afgelopen weken heb ik me afgevraagd wat ik zou doen als ik de vader van Frenkie zou zijn geweest. Zou ik hem hebben geadviseerd om al op zo jonge leeftijd (21) naar Barcelona te vertrekken? Of zou ik hem hebben aangeraden nog minstens een jaar bij Ajax te blijven, al was het maar om een niet nader te noemen NRC-columnist een groot plezier te doen?

Nee, ik zou niet hebben geprobeerd hem tegen te houden, vermoed ik. Wat kan hem immers gebeuren? Als hij na één seizoen bij Barcelona weg moet, heeft hij die 16 miljoen al binnen en kan hij alsnog onderdak zoeken bij een minder sterke topclub.

Frenkie krijgt misschien andere problemen. Wat moet je doen als je in korte tijd zo ontzaglijk veel geld verdient? Iedereen wil aan je verdienen en wie kan je vertrouwen? Kijk naar Johan Cruijff die in Spanje voor tien miljoen gulden werd opgelicht. Iets anders: Frenkies vader is parkeerwacht, moet Frenkie hem een veel beter betaalde baan in zijn gevolg aanbieden, of juist niet? Velen zullen Frenkies zorgen willen hebben, maar het blijven zorgen.

Tip voor Bart Moeyaert: schrijf een boek over Frenkie als je door die 480.000 euro heen bent. Daar kan je dan de rest van je schrijversleven op teren.