Papegaaiduiker: R.I.P.

Oh, dier In Dordrecht zwom een zieke papegaaiduiker.

Aan de goede zorgen zal het niet hebben gelegen.

De verdwaalde papegaaiduiker die in verzwakte toestand op 29 maart neerstreek op een waterplas in Dordrecht, werd opgevangen door Rotterdamse vrijwilligers en kreeg sondevoeding om aan te sterken. Maar een parasitaire infectie deed de vogel de das om: vier dagen na zijn aankomst is hij overleden. De naamloze papegaaiduiker (geslacht onbekend) is 1 jaar oud geworden.

Papegaaiduikers broeden langs de rotsige kusten van de Atlantische Oceaan, onder andere op IJsland, Spitsbergen en de Schotse eilanden. In de winter verblijven ze op volle zee, net zoals dit jong zal hebben gedaan. Papegaaiduikers worden in Nederland gezien als ‘zeldzame wintergasten’. Bij ruig weer (dat deze winter ook zeekoeten parten speelde) spoelen ze soms aan langs de kust.

Lees over het redden van besmeurde zwanen, met hulp van Vogelklas Karel Schot – die ook de papegaaiduiker opving: Steeds maar wachten om de zwanen te helpen. ‘Ik word gek’