Opnieuw topbestuurder weg bij in opspraak geraakte Swedbank

De grootste hypotheekverstrekker van Zweden is verwikkeld in een omvangrijk witwasschandaal. Na het ontslag van de algemeen directeur is nu ook de voorzitter van de raad van bestuur opgestapt.

Een Swedbank-filiaal in de Litouwse hoofdstad Vilnius.
Een Swedbank-filiaal in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Foto Ints Kalnins/Reuters

Een week na het gedwongen vertrek van de bestuursvoorzitter van Swedbank heeft president-commissaris Lars Idermark vrijdag eveneens zijn vertrek aangekondigd. Naar eigen zeggen zorgde de commotie rond Swedbank voor te veel afleiding voor de andere werkzaamheden van Idermark, die onder meer een belangengroep voor bosbescherming vertegenwoordigt.

Swedbank ligt onder vuur wegens vermeende betrokkenheid bij een groot witwasschandaal bij Danske, de grootste bank van Denemarken. Een van Danskes filialen in Estland heeft tussen 2007 en 2015 voor zeker 200 miljoen euro aan verdachte betalingen doorgelaten. Zweedse tv-journalisten koppelden de grootste hypotheekverstrekker van het land aan het schandaal bij Danske, waartegen meerdere rechtszaken lopen.

Vorige week werd bestuursvoorzitter Birgitte Bonnesen ontslagen - kort voor het begin van een roerige aandeelhoudersvergadering. Zowel Idermark als Bonnesen wordt verweten niet genoeg te hebben gedaan om de beschuldigingen aan het adres van Swedbank te weerleggen. Door de commotie verloor de bank ongeveer eenderde van zijn beurswaarde. Grootaandeelhouder Alecta liet op de aandeelhoudersvergadering weten het er niet bij te laten zitten en nog meer ontslagen te eisen als het vertrouwen in de bank niet snel hersteld zou worden.