Onderzoek Afghanistan

VS trekken visum hoofdaanklager Internationaal Strafhof in

De Verenigde Staten hebben het visum van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Fatou Bensouda, ingetrokken. De stap is een reactie op haar onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden van Amerikaanse militairen in Afghanistan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kondigde vorige maand al aan dat ICC-medewerkers die onderzoek doen naar mogelijke misdaden van de VS geweerd zullen worden. Het kantoor van Bensouda liet in een verklaring weten dat de aanklager haar taken blijft uitoefenen. Bensouda doet sinds 2017 vooronderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden in Afghanistan. Dit betreft het optreden van Afghaanse militairen, de Talibaan en het militante Haqqani-netwerk, maar ook van het Amerikaanse leger en de CIA. (Reuters)