OM eist twaalf jaar voor schietpartij in shishalounge Den Haag

De 20-jarige S. uit Rotterdam zou vorig jaar twee keer op het 17-jarige slachtoffer hebben geschoten na een ruzie over een ballonnetje lachgas.

Tientallen jongeren legden in april vorig jaar bloemen neer bij de shishalounge aan de Laan van Meerdervoort, nadat de 17-jarige jongen uit Den Haag dodelijk gewond raakte bij de schietpartij.
Tientallen jongeren legden in april vorig jaar bloemen neer bij de shishalounge aan de Laan van Meerdervoort, nadat de 17-jarige jongen uit Den Haag dodelijk gewond raakte bij de schietpartij. Foto Ginopress/ANP

Tegen de verdachte die vorig jaar een 17-jarige jongen in een Haagse shishalounge neerschoot, is vrijdag 12 jaar gevangenisstraf geëist. Het slachtoffer overleed later aan zijn verwondingen. Mustaf S. bekende vrijdag voor het eerst de schutter te zijn geweest. Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag wilde hij een jaar lang geen verklaring afleggen.

De destijds 19-jarige S. uit Rotterdam zou vorig jaar april meerdere keren op het 17-jarige slachtoffer hebben geschoten na een ruzie tussen twee vriendengroepen over een ballonnetje lachgas. De Hagenaar overleed anderhalve dag later in het ziekenhuis. S. ontvluchtte de shishalounge na de schietpartij, maar werd een week later aangehouden.

S. wordt verdacht van doodslag. Het uitgangspunt daarvoor is normaal acht tot tien jaar gevangenisstraf, maar het OM ziet “totaal geen aanleiding die deze verschrikkelijke daad ook maar enigszins kan verklaren” en eist een hogere straf. Ook rekent het OM het de verdachte zwaar aan dat hij midden in een volle shishalounge twee keer het wapen vuurde.

Volgens het OM wilde de verdachte vooral laten zien dat hij “stoerder” was. “Kennelijk heeft het slachtoffer in de ogen van de verdachte net iets te tof gedaan. En was dat aanleiding voor hem om te schieten.” Het OM acht de verdachte volledig toerekeningsvatbaar. S. heeft niet mee willen werken aan een persoonlijkheidsonderzoek.

Ruzie over gooien van ballonnetje

Volgens getuigen verliep de betreffende avond in de shishalounge in de eerste instantie rustig. Iemand van de groep waar verdachte S. bij hoorde, probeerde meerdere malen een ballonnetje lachgas aan een meisje van de vriendengroep van het slachtoffer te geven. Het meisje weigerde een ballonnetje aan te nemen. Bij een tweede poging gooide een jongen de ballon terug.

Daarop ontstond een woordenwisseling tussen de twee groepen. Nadat de ruzie leek te zijn gesust, rende S. alsnog op de 17-jarige Hagenaar af en vuurde hij twee schoten. S. werd een week later herkend in Brabant toen hij aan de kant werd gezet door een agent omdat hij verdacht reed.

Er loopt nog een onderzoek naar mogelijke vergeldingsplannen van de familie van het slachtoffer.