Meriem Bennani wint Eye Art & Film Prize

Kunstenaar Meriem Bennani
Kunstenaar Meriem Bennani Foto Tom Kneller

De Marokkaanse, in New York wonende kunstenaar Meriem Bennani is donderdag tijdens het jaarlijkse Eye Filmbal uitgeroepen tot winnaar van de Eye Art & Film Prize 2019. Ze ontving een geldbedrag van 25.000 Britse pond, dat ze mag gebruiken voor het maken van nieuw werk. Bennani krijgt de prijs voor haar inventieve manier van film maken. Volgens juryvoorzitter Sandra den Hamer, directeur van filmmuseum Eye, „weet ze het documentaire genre uit te dagen en surreëel te ontregelen”.

Merien Bennani (Rabat, 1988) is een videokunstenaar die in haar installaties, films en Instagram-posts nieuwe digitale technieken inzet om het publiek te betrekken in haar verhalen. Daarbij schuwt ze taboes en moeilijke onderwerpen niet. Zo maakte ze werk over thema’s als gender, identiteit, migratie, biotechnologie en religie. Opvallend is de lichte, vaak absurd-humoristische toets van haar werk. „Ze benadert gevoelige onderwerpen met onverwachte humor en frisheid”, aldus de jury. „Dat maakt Bennani tot een belangrijke stem van haar generatie.”

Bekijk hier een video over Meriem Bennani en haar werk

Zo voert Bennani in de fake tv-realityshow Fardaous Funjab (2014) een designer ten tonele die campy, ironische ontwerpen maakt voor de hijab. In haar meest recente installatie Party on the CAPS (2018) is de hoofdrol weggelegd voor de prettig gestoorde krokodil Fiona, die vertelt over het leven op het imaginaire eiland CAPS, een vluchtelingenkamp voor illegalen die tijdens hun teleportatie – vliegtuigen zijn passé – zijn onderschept.

Bennani, die zowel in Parijs als in New York studeerde, presenteert haar werk in grote, ruimtevullende installaties waarbij de bezoeker rondloopt tussen grote videoschermen en sculpturale elementen. Ze stelde onder meer tentoon in PS1 in New York, op de Shanghai Biënnale en tijdens Art Dubai.

De Eye Prize ondersteunt kunstenaars en filmmakers die bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen op het grensvlak tussen kunst en film. Eerdere winnaars waren Hito Steyerl (2015), Ben Rivers (2016), Wang Bing (2017) en Francis Alÿs (2018). In de jury zaten dit jaar onder meer mode-ontwerper Agnès B., kunstenaar Aernout Mik en filmmaker Apichatpong Weerasethakul.