May vraagt uitstel Brexit en treft voorbereidingen EU-verkiezingen

Brexit

De Britse premier Theresa May wil dat er een flexibele deadline komt om de Brexit uit te voeren. Dat schrijft ze in een brief aan Europees raadspresident Donald Tusk. May stelt voor dat de Britten tot 30 juni de tijd krijgen om tot een Brexit-plan te komen dat steun heeft van een meerderheid in het Lagerhuis. Als een akkoord eerder rond is, wil May dat het Verenigd Koninkrijk eerder uittreedt.

May schrijft dat ze bereid is voorbereidingen te treffen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement eind mei. Op die manier houdt de premier de deur op een kier voor nog langer uitstel. Als het VK opnieuw 73 Europarlementariërs kiest, kan de Brexit in een later stadium alsnog lang uitgesteld of afgesteld worden.

Donderdag zei de Ierse premier Leo Varadkar tijdens een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Dublin voorstander te zijn van uitstel. „Ik denk dat het belangrijk is om geduldig en begripvol te zijn”, zei Varadkar. „Natuurlijk kan uitstel alleen als er een geloofwaardig en realistisch weg voorwaarts is.”

Premier May is al twee dagen in gesprek met oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour), om samen tot een compromis te komen. De twee leiden diep verdeelde partijen en het verzet tegen een consensusakkoord zal groot zijn.