May vraagt uitstel Brexit, treft voorbereidingen EU-verkiezingen

Dat schrijft de Britse premier Theresa May in een brief aan Donald Tusk. In mei worden Europese verkiezingen gehouden.

De Europese vlag voor het parlement Londen.
De Europese vlag voor het parlement Londen. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

De Britse premier Theresa May wil dat er een flexibele deadline komt om de Brexit uit te voeren. Dat schrijft ze in een brief aan Europees raadspresident Donald Tusk. May stelt voor dat de Britten tot 30 juni de tijd krijgen om tot een Brexit-plan te komen dat steun heeft van een meerderheid in het Lagerhuis. Als een akkoord eerder rond is, wil May dat het Verenigd Koninkrijk eerder uittreedt.

May schrijft dat ze bereid is voorbereidingen te treffen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement eind mei. Op die manier houdt de premier de deur op een kier voor nog langer uitstel. Als het Verenigd Koninkrijk opnieuw 73 Europarlementariërs kiest, kan de Brexit in een later stadium alsnog lang uitgesteld of afgesteld worden.

Lees ook: Vijf alternatieven voor de Brexit-deal van May

Donderdag zei de Ierse premier Leo Varadkar tijdens een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Dublin voorstander te zijn van uitstel. “Ik denk dat het belangrijk is om geduldig en begripvol te zijn”, zei Varadkar. “Natuurlijk kan uitstel alleen als er een geloofwaardige en realistische weg voorwaarts is.”

Onderhandelingen met Labour

May is al twee dagen in gesprek met oppositieleider Jeremy Corbyn. De Britse premier probeerde bijna een half jaar lang om steun te regelen bij haar eigen partij en de Noord-Ierse unionisten, haar gedoogpartner, voor het onderhandelingsakkoord dat ze met de EU sloot over de Britse uittreding. Dat lukte niet omdat de hardliners bij haar eigen partij en de unionisten boos zijn over de noodoplossing die de grens op het Ierse eiland moet openhouden. Drie keer werd de deal in het Lagerhuis weggestemd.

Nu gooit May het over een andere boeg. Ze zegt bereid te zijn een zachtere Brexit te accepteren, waar het VK economische nauwer onderdeel blijft van de Europese economie, als Labour haar exit-akkoord steunt. De gesprekken donderdag waren “constructief, gedetailleerd en technisch”, aldus een woordvoerder van May. Het is uiterst onzeker of May en Corbyn uiteindelijk tot een deal komen. De twee leiden diep verdeelde partijen en het verzet tegen een consensusakkoord zal groot zijn.

De partijleiders weten ook dat ze onderhandelen over de inhoud, maar ook met een schaduwgevecht bezig zijn. De Britse politiek houdt steeds meer rekening met verkiezingen op korte termijn. Corbyn en May zullen in hun achterhoofd houden dat ze niet de blaam op zich willen nemen voor een Brexit-deal die slecht valt bij kiezers.

Op 10 april komen EU-leiders bijeen om een beslissing te nemen over de Brexit. Ze moeten unaniem akkoord gaan met het tweede Britse voorstel tot uitstel en de voorwaarden. EU-leden met grote handelsbelangen met het VK, zoals Nederland en Duitsland, zijn geneigd coulant te zijn voor de Britten. De Franse president Macron heeft zich de afgelopen weken harder opgesteld. Hij laat doorschemeren dat wat hem betreft de maat vol is. Naar verluidt is de EU wel bereid te praten over uitstel, maar alleen als de Brexit een jaar wordt opgeschort. Dat is weer een eis die May met moeite zal kunnen verkopen als zij na de EU-top terugkeert in Londen.

Bekijk ook de video: Waarom Nederland de Britten zal missen na de Brexit