‘Ik dacht: volgens mij zijn daar best mooie plaatjes te schieten’

Angie Timmer wint met ‘Nederland in actie’ de publieksjuryprijs van maart, met als thema ‘Nederland werkt’.

Angie Timmer

Afgelopen 18 maart werd overal in ons land gestaakt voor een goed pensioen voor iedereen. Publieksprijswinnares Angie Timmer was erbij, in haar woonplaats Groningen. „Ik wilde sowieso naar de demonstratie en bedacht op het laatste moment: laat ik mijn fotocamera meenemen, want volgens mij zijn daar best mooie plaatjes te schieten.”

Begrijp haar goed, ze vindt het zelf helemaal niet erg om wat langer te werken, ze werkt met heel veel plezier, en ze hoefde bij de demonstratie ook geen rood hesje aan, maar ze is gewoon heel erg solidair. „Dit was voor een goede zaak. Als je al zo lang zo zwaar werk doet, zoals in de industrie en de schoonmaak, dan mag het op je 66ste toch wel een keertje afgelopen zijn?”

De hele dag heeft Timmer de demonstratie gevolgd. In het verleden werkte ze voor de lokale omroep van Groningen en bij dit soort manifestaties gaat haar journalistenhart dan toch weer sneller kloppen. „Ik ging automatisch weer op de plek staan waar alle journalisten zich bevonden: vóór de groep.” Meer dan tweehonderd foto’s maakte ze tijdens de tocht. „Je loopt voortdurend achteruit, alles en iedereen is constant in beweging, dus ja, dan mislukt er ook weleens wat.”

Irritante zon

Deze Nederland in actie-foto vond ze een van de mooiste uit de serie, al was het technisch gezien soms nog best lastig fotograferen. „Het was een beetje vervelend licht die dag. Ik hou heel erg van de zon, maar regelmatig kwam die er op een irritante manier doorheen. Met zoveel actie heb je niet veel tijd om ook nog eens met het licht bezig te zijn.”

Vooral de kleuren op de foto zijn opvallend. „De rode vlaggen en hesjes vormen samen een soort driehoek. Die dame in het blauw staat er net niet helemaal op. Jammer, maar haar blauwe jas kleurt wel mooi bij het logo in de vlaggen en bij de lucht.” Timmer vond het belangrijk dat ook het straatnaambordje Akerkhof erop stond. „Dan is maar duidelijk dat we in de binnenstad van Groningen zijn.”

Andere sport

In de tijd dat ze bij de lokale omroep werkte, volgde Timmer onder meer een camerajournalist-opleiding, en daarna in Amsterdam een vakopleiding camera. „Om er nog iets dieper in te duiken.” Ze begon ook haar eigen videoproductiebedrijf. „Film is een heel andere tak van sport, maar heeft veel overeenkomsten met fotografie. Als je bij het filmen bijvoorbeeld het kadreren doorhebt, kun je daarmee ook bij het fotograferen je gang gaan.”

Tijdens de filmopleiding vond ze ook haar liefde voor fotografie weer terug. „Ik werd getriggerd door het beeld en heb meteen weer een goede fotocamera gekocht.” Want filmen is gaaf, maar op sommige momenten is fotograferen nog net iets gaver. „Bij filmen draait het om beweging, maar soms is het juist mooi om die beweging in een kader te verstillen.”

Dure hobby

Al in haar jeugd, veertig jaar geleden, was fotografie haar passie. „Het was bij ons in het gezin heel normaal dat je fotografeerde. In mijn herinnering had mijn vader altijd een camera bij zich.” Maar het was een dure hobby, ontdekte ze al snel. „Toen ik net een camera had gekregen betaalden paps en mams de ontwikkelkosten. Maar ik fotografeerde zoveel, dat ik die op een gegeven moment zelf maar moest betalen.”

Experimenteren

Spannend vond ze het, dat gedoe met die rolletjes. „Moest je soms wel een week wachten voordat je wist of de foto’s gelukt waren.” Ze experimenteerde destijds veel met de camera. Zonsondergangen waren haar favoriet. Tegenwoordig experimenteert ze nog steeds, heel specifiek: met fonteinen met tegenlicht. „Als de zon op de juiste manier staat, worden de kleuren een beetje weggevaagd tot bijna zwart-wit. De poppetjes in beeld worden silhouetjes. En dan nog die weerspiegeling in het water. Geweldig!”

Eigenlijk beschrijft ze nu ook die ene foto die ze maakte in Parijs, bij de Jardins du Trocadéro, tegenover de Eiffeltoren. „Op een klein schermpje zag die er al goed uit. Toen ik ’m later op een wat groter beeld zag… zo mooi! Die hangt hier nu dus al een tijdje groot bij mij in de kamer.”

In de sportschool

Tegenwoordig werkt Timmer als yoga- en fitnessinstructeur. „Het is zo heerlijk. Vroeger werden mensen nogal eens boos als ik in een interview kritische vragen stelde, dat hoorde ik soms weken later nog terug. In de sportschool zie ik alleen maar blije gezichten.” Toeval: in april is het thema van de fotowedstrijd ‘Nederland sport’. „Misschien dat ik mijn camera dan toch maar weer eens meeneem naar het werk.”

Het thema van april is: Nederland sport. Inzenden en stemmen kan tot 26 april 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.