Khalid Amakran

Interview

‘Ik ben liever met mijn handen aan het werk’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Ruben Enders (16). Aanmelden? Mail pubers@nrc.nl.

Van der Valk

„Tot mijn achttiende zit ik op de praktijkschool. We krijgen ook theorie: cultuur, maatschappij, rekenen, topografie. Maar ik ben liever in het houtlokaal met mijn handen aan het werk. Ik heb zware dyslexie. Het is zo erg dat ik na vijf onderzoeken nog steeds geen dyslexieverklaring heb, haha. Lezen is een probleem, maar ze weten niet wat het is. Ik vind het verder wel prima, als ik gewoon kan werken. Ik loop nu stage bij Van der Valk. Ik heb ook al in een houtbedrijf gezeten en in een groenbedrijf. Buiten werken vind ik ietsje minder. Als bijbaan werk ik bij de McDonald’s. Soms sta ik drankjes, soms friet. Ik verdien 5 euro. Bij stages verdien ik niets, dat is wel jammer. Ik krijg geen zakgeld meer. Eerst wel, maar ook niet superveel. Je hebt mensen die 50 euro per maand krijgen. Dat krijg ik echt niet, hoor.”

Vaatwasser

„Mijn ouders zijn al jaren geleden gescheiden. Mijn vader woont een stukje verderop, mijn broer en ik zijn om de week in het weekend bij hem. Soms is het onhandig. Moet je je spullen mee op de fiets, regent het. Verder is het voor mij gewoon normaal. Mijn moeder is soms boos, als we de vaat niet wassen of zo. Daar zijn we een beetje lui in. Dan doet zij het maar weer. Bij mijn vader hebben we een vaatwasser, dat is wel makkelijker. We hebben daar ook twee honden, vissen en een kat. Een hele dierenwinkel. Wel leuk maar ik zou het in mijn eigen huis nooit doen. Lijkt me te veel moeite. Bij mijn moeder hebben we wel twee cavia’s.”

Obstacle run

„In Nieuwegein is niet zoveel te doen. Met twee vrienden gaan we op zondag een beetje rondjes fietsen en dan naar één zijn huis. Gamen bijvoorbeeld. Om de week ga ik hardlopen met mijn neef, we zijn aan het trainen voor een obstacle run. Ik zit ook op judo. Ik heb bijna de zwarte band, nog één examen. Ik doe niet aan wedstrijden mee. Dan moet je altijd vroeg opstaan. Met mijn vader gaan we weleens zeilen, hij heeft een zeilboot. Die ligt in Loosdrecht, op een stukje land dat mijn oma heeft gekocht. We hebben hem net helemaal geverfd. Mijn stiefmoeder houdt niet echt van boten. Zij blijft thuis als we gaan zeilen. Mijn broer gaat mee. Zet hij een muziekje aan. Gaan we barbecuen, dat soort dingen. Beetje van de boot af springen.”

Khalid Amakran
Khalid Amakran
Khalid Amakran

Handhaving

„Ik ben wel tevreden. Ik heb geen problemen op school of zo, ik ben niet zo moeilijk. Ik wil zorgen dat ik niveau 2 heb en dan wil ik handhaving/toezichthouder niveau 3 doen. Dat lijkt me heel cool. Op straat mensen aanspreken als ze wat fout doen. Gewoon een beetje de maatschappij beter proberen te maken. Mijn broer doet beveiliging niveau 3. Hij gaat stagelopen bij de rechtbank in Utrecht. Dus dat is wel vet. Dat is de school waar ik ook heen wil.”